V pondělí zemřelo s covidem nejvíc lidí. Nejvyšší je zatím i úterní přírůstek nakažených

Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Česku se vrátil na deset tisíc. V pondělí přibylo 10 273 nakažených. K úterním 18:00 pak laboratoře potvrdily nákazu u dalších 8845 lidí, což je nejhorší průběžný výsledek od začátku epidemie. Rekordní hodnoty dosáhl i počet mrtvých, v pondělí s covidem zemřelo 136 lidí. Vláda v úterý na mimořádném zasedání rozhodla, že požádá sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o měsíc do 3. prosince. Už v pondělí rozhodla o dalším zpřísnění opatření. Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek chystá jmenovat nového ministra zdravotnictví Jana Blatného.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

V Česku je nyní 170 528 lidí s prokázanou nákazou covidem-19. Většina z nich má sice mírný průběh, ale rychle roste počet hospitalizovaných i zemřelých. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno 277 215 lidí s koronavirem. Vyléčilo se jich zatím více než 104 tisíc. Počet hospitalizovaných s covidem v pondělí stoupl o 578 případů na 6191, což je zatím největší mezidenní nárůst. Z toho je aktuálně 893 pacientů v těžkém stavu. 

V České republice dosud s koronavirem zemřelo 2517 lidí. Nejvíc za jeden den jich zatím zemřelo v pondělí, a to 136.

Vláda požádá sněmovnu o další měsíc nouzového stavu

Vláda kvůli tomuto vývoji v úterý na mimořádném zasedání rozhodla, že požádá sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o měsíc do 3. prosince. Po jednání kabinetu to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Letošní druhý nouzový stav zatím v Česku kvůli pandemii platí od 5. října do 3. listopadu. Vláda ho může prodloužit pouze po předchozím souhlasu poslanců, kteří by se návrhem měli zabývat v pátek. 

„Věřím, že opozice pochopí vážnost situace a tuto žádost schválí. Je to důležité pro ochranu zdraví a životů našich spoluobčanů,“ řekl Babiš. 

Žáci se do škol zatím nevrátí

Prodlouží se i distanční výuka. Žáci prvního stupně základních škol se v pondělí k prezenční výuce nevrátí, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Původně slíbil, že do lavic znovu usednou bezpodmínečně 2. listopadu. V pátek vláda představí scénář návratu žáků a studentů do škol na základě dalších dat o vývoji pandemie, shodli se Prymula a ministr školství Robert Plaga (ANO).

Všechny školy s výjimkou některých mateřských jsou od 14. října zavřené a přešly na distanční vzdělávání. Opatření mělo původně trvat do 2. listopadu, pak se podle Prymuly měl do škol vrátit první stupeň základních škol. Návrat do ostatních stupňů škol podmínil ministr už dříve slábnutím pandemie.

Vláda oznámila zpřísnění opatření

Vláda v pondělí večer rozhodla o dalším zpřísnění restrikcí. Od středy začne platit v noci mezi 21:00 a 04:59 zákaz vycházení. Lidé budou v tu dobu moci jít jen do práce, na nutné ošetření či vyvenčit psa. Obchody budou muset zůstat od 20:00 do 05:00 zavřené, v neděli nebude otevřeno vůbec.

Nová vládní nařízení se dotknou i obchodů, na které se zatím omezení nevztahovala, půjde například o obchody s nábytkem a taky o provoz sázkových kanceláří. Omezení ale mají řadu výjimek, po osmé večer a také v neděli budou moct lidé dál chodit třeba pro léky do lékárny anebo na čerpací stanice.

Omezují se také farmářské trhy. Úřady i firmy by měly také nařídit práci z domova, pokud je to možné. Opatření by měla platit zatím do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu. Počítá se také s plošným testováním obyvatel domovů seniorů. Omezí se péče v nemocnicích i lázních. 

Omezení kritizuje například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Vláda vždycky chtěla omezovat shlukování lidí, ale tím, co rozhodla, naopak zvýší koncentraci lidí v obchodech, kteří se budou zejména v sobotu chtít předzásobit a výrazně víc jich bude samozřejmě i v pondělí,“ říká. 

Prezident, ministr a sněmovna

Ve víru pandemie se také odehrává výměna ministra zdravotnictví. Prezident Miloš Zeman v Lánech přijal náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Blatného, jmenuje ho ve čtvrtek.

Pandemii se věnovala i sněmovna, která na své úterní schůzi schválila pobyt vojenských zdravotníků z členských států Severoatlantické aliance a Evropské unie. Návrh poputuje do Senátu, ten ho posoudí ve čtvrtek. 

Vláda chce, aby mohlo do Česka přicestovat na pomoc s epidemií až 300 vojenských zdravotníků ze spojeneckých zemí až na 90 dnů. Zatím je dojednán příjezd 28 lékařů ze Spojených států, dorazit by měli koncem týdne.

Nejvyšší podíl pozitivních testů ze všech zemí Evropské unie

V zemi v současnosti rychle roste počet lidí s prokázanou nákazou covid-19. Většina z nich má sice mírný průběh, ale rychle narůstá také počet hospitalizovaných i zemřelých.

Podíl nově potvrzených případů na počtu provedených testů v neděli dosáhl rekordních 34,43 procenta. Nad 30 procenty se tento podíl držel i v předchozích čtyřech dnech. Počet testů přitom v minulém týdnu několikrát přesáhl i 45 tisíc za den. Pondělní bilanci ministerstvo zveřejní v úterý vpodvečer.

Česká republika v současnosti vykazuje podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) nejvyšší procento pozitivních testů ze všech zemí Evropské unie. Až za Českem jsou Nizozemsko a Belgie. 

Nejvýrazněji nyní roste počet nakažených na Benešovsku, za posledních sedm dní tam přibylo zhruba 1082 případů na 100 tisíc obyvatel. Následuje Vsetínsko s 1066 případy. Nad tisíc nakažených na 100 tisíc obyvatel registrují ještě na Královéhradecku, Náchodsku a Zlínsku. V takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví, který ukazuje riziko nákazy v Česku, je celá země už červená, v nejvyšším, třetím stupni rizika.

Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí se v průměru nakazí od jednoho pozitivně testovaného, je podle pondělních informací ministerstva na hodnotě 1,36. Oproti začátku října pokleslo, k 9. říjnu dosahovalo hodnoty zhruba 1,5. Pro zpomalení epidemie je ale potřeba, aby bylo nižší než jedna.

„Hodnotu 1,36, kterou momentálně číslo R má, není možné při tak velkém množství nakažených osob v populaci označit za příznivou,“ sdělil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.