Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince

Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince. Poslanci žádost projednají v pátek ráno, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda potřebuje delší nouzový stav, aby i nadále platila většina nařízení, která kvůli nárůstu potvrzených případů koronaviru plošně omezují pohyb, shromažďování nebo podnikání.

„Důvodem je nutnost prodloužit opatření, bez kterých pandemii nemůžeme zvládnout. Věřím, že opozice pochopí vážnost situace a tuto žádost schválí. Je to důležité pro ochranu zdraví a životů našich spoluobčanů,“ řekl premiér Babiš po mimořádném jednání kabinetu. 

Vláda smí nouzový stav vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území. Současně musí vymezit, která práva a v jakém rozsahu se omezují. Nouzový stav je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s prodloužením pak musí předem souhlasit sněmovna. 

Nouzový stav podle ústavního zákona o bezpečnosti České republiky aktuálně umožňuje vládě zavádět přísnější opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která nestačí rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Kabinet tato opatření patrně prodlouží, ale neznamená to, že všechna budou jistě platit až do konce nouzového stavu. „Některá budou vypínána, jakmile dojde k poklesu,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Vláda bude reagovat na aktuální vývoj epidemie, dodal.

Děti se do škol zatím nevrátí

Vládá řešila taky situaci ohledně návratů dětí do škol. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) řekl, že situace je nadále vážná a žáci prvního stupně základních škol se 2. listopadu do lavic nevrátí. „V pátek na základě dat řekneme, kdy se tak stane,“ uvedl Prymula. 

Kabinet schválil taky plošné testování v domovech seniorů. Antigenní testy nakoupí Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Pokud se zjistí nákaza, výsledky se ověří testem PCR,“ oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Plošné testování začne podle ministra Prymuly příští týden. Upřesnil, že by se testy dělaly obyvatelům i pracovníkům domovů pravidelně každý týden. 

Podle statistik roste počet domovů, kde se nákaza objevila. Přibývá také nakažených seniorů, a to v průměru 1600 denně. Od prvního října testy nákazu potvrdily u 25 tisíc lidí nad 65 let. Nyní tvoří senioři 14 procent lidí s covidem. Osoby nad 75 let pak představují 6,5 procenta nakažených.

Testování ve firmách

Kvůli epidemiologické situaci Prymula zmínil také možné testování ve firmách. Podle ministerstva zdravotnictví je právě zaměstnání jedním z míst, kde se lidé nakazí nejčastěji. Antigenní test by podle Prymuly měl stát nejvýš asi 150 korun. „Podnik by platil samotný test, odběr by uhradila zdravotní pojišťovna,“ upřesnil ministr.

Podle Hospodářské komory by antigenní testy mohly pomoci zachovat provoz klíčových podniků, ale i služeb. Komora uvedla, že pokud by se mělo testování zaměstnanců zavést, znamenalo by to ale pro firmy vysoké náklady.

Podotkla, že už nyní se podniky potýkají s dopady koronavirové krize. „Stát by tak měl spolu s případným povinným testováním přijít i se systémem alespoň částečných kompenzací ze strany státu a zdravotních pojišťoven,“ uvedla komora.

Nouzový stav teď platí v Česku od 5. října zatím do 3. listopadu. Kvůli aktuální epidemiologické situaci už v pondělí vláda rozhodla, že od středy začne platit zákaz nočního vycházení. Lidé budou muset zůstat doma mezi 21:00 a 04:59. Maloobchodní prodej vláda zakázala v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00. Omezení se nevztahuje na čerpací stanice nebo lékárny. Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu.