TÉMA

Jiří Havrlant

Imunita zřejmě není po minulých letech tak trénovaná, míní epidemiolog Smejkal

Lidí s respiračními chorobami v Česku přibylo za pouhý týden o třetinu. Souběžně se výrazně šíří tři onemocnění – covid, chřipka a RS virus. Zatím se plní především kapacity dětských oddělení. Na dva ze tří těchto virů se můžeme očkovat, připomíná hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly je zde generace dětí, která je vůči RS virům citlivá.
21. 12. 2022|

V Ostravě se změní systém lékařských pohotovostí. Dětská se přesune do fakultní nemocnice

Městská nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice a Nemocnice Agel Vítkovice si od nového roku přerozdělí lékařské služby první pomoci. Pohotovost pro děti a dorost se přesune do fakultní nemocnice. Nemocnice Agel Vítkovice vypomůže personálně. Kraj bude Lékařskou službu první pomoci v Ostravě ročně dotovat zhruba dvanácti miliony korun.
12. 12. 2022|

Válek zahájil kampaň na podporu podzimního očkování proti covidu. Nechal si píchnout druhou posilující dávku

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zahájil podzimní část kampaně na podporu očkování proti covidu-19. Sám při té příležitosti dostal druhou posilující dávkou. Vyloučil však, že by připadala v úvahu očkovací povinnost, vakcína proti covidu zůstane podle něj dobrovolná.
10. 10. 2022|

Ostravská fakultní nemocnice otevřela stomatologii, má pomoci s nedostatkem zubařů

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela samostatné oddělení zubního lékařství. Sloužit bude pacientům, kteří budou během léčby potřebovat stomatologické ošetření, věnovat se budou i těm s handicapem. Zázemí také poslouží Ostravské univerzitě. Škola usiluje o otevření oboru zubního lékařství, který má do Moravskoslezského kraje přivést chybějící zubaře.
20. 8. 2021|

Ministerstvo schválilo použití šesti dávek vakcíny z ampule namísto pěti, uvedl Babiš

V Česku za pondělí přibylo téměř jedenáct tisíc případů koronaviru, jde o třetí nejhorší bilanci od 7. listopadu. Laboratoře provedly 26 tisíc testů, pozitivních jich bylo 42 procent, dosud nejvíce. Očkovat se začalo v Ostravě. Ministerstvo zdravotnictví schválilo použití šesti dávek vakcíny proti covidu-19 z jedné ampule od firmy Pfizer namísto pěti. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr školství Robert Plaga (za ANO) požaduje úpravu vakcinační strategie, která dle něj opomenula pracovníky ve školství. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové resort na takové metodice pracuje.
29. 12. 2020Aktualizováno29. 12. 2020, 22:14|

V pondělí zemřelo s covidem nejvíc lidí. Nejvyšší je zatím i úterní přírůstek nakažených

Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Česku se vrátil na deset tisíc. V pondělí přibylo 10 273 nakažených. K úterním 18:00 pak laboratoře potvrdily nákazu u dalších 8845 lidí, což je nejhorší průběžný výsledek od začátku epidemie. Rekordní hodnoty dosáhl i počet mrtvých, v pondělí s covidem zemřelo 136 lidí. Vláda v úterý na mimořádném zasedání rozhodla, že požádá sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o měsíc do 3. prosince. Už v pondělí rozhodla o dalším zpřísnění opatření. Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek chystá jmenovat nového ministra zdravotnictví Jana Blatného.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 20:30|
Události komentáře

Nečekejme na vládu, nosme roušku, apeluje datový vědec. Nemocnice se chystají na nápor pacientů

Zůstat doma, a když už jít ven, tak s rouškou, na vládní nařízení nečekat, apeluje datový vědec Petr Ludwig. Zodpovědné dodržování opatření podle něj povede k tomu, že za dva týdny mohou čísla začít klesat a nemocnice nebudou čelit kritickému přetížení. Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant oceňuje, že jeho zařízení pomáhají s vytížením jiné nemocnice v kraji. Samotná FN tím získává čas, aby byla připravena na vlnu pacientů, která v následujících dnech přijde, řekl v Událostech, komentářích.
17. 10. 2020|

Více členů ochranky i inteligentní kamery. Ostravská nemocnice posiluje bezpečnostní opatření

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) po prosincové střelbě v čekárně traumatologické ambulance posílí jednotlivá bezpečnostní opatření. V uplynulých dnech už vedení zdravotnického zařízení rozšířilo tým ochranky a na podobné situace chce lépe připravit i zaměstnance nemocnice. V celém areálu by se navíc v budoucnu měly objevit i takzvané inteligentní kamery. Ke střelbě, po které zemřelo sedm lidí, došlo 10. prosince 2019. Dvaačtyřicetiletý pachatel krátce po útoku obrátil zbraň proti sobě.
20. 1. 2020|

Ostravská fakultní nemocnice má nového šéfa Havrlanta. Přeje si více stability

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) má od pondělka nového ředitele, vedení největšího zdravotnického zařízení v Moravskoslezském kraji se ujal chirurg Jiří Havrlant. Ve funkci vystřídal Petra Vávru, který byl řízením nemocnice dočasně pověřen po loňské rezignaci ředitele Evžena Machytky. Havrlant chce uklidnit spory v nemocnici, přispět k rozvoji specializované péče či prohloubit spolupráci s lékařskou fakultou. V pondělí to uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová.
18. 2. 2019Aktualizováno18. 2. 2019, 18:58|
Ostrava

Novým ředitelem FN Ostrava bude lékař Havrlant. Dohodl se s protikandidátkou Čermákovou

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava bude lékař Jiří Havrlant. Dohodl se totiž se svou protikandidátkou z nedávného výběrového řízení Zuzanou Čermákovou, která se stane jeho první náměstkyní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho jmenuje v následujících dnech. Ministerstvo zároveň zrušilo už vyhlášené další výběrové řízení, do kterého se mohli do středy hlásit zájemci o funkci, sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.
22. 1. 2019|