Máte za sebou onemocnění covidem? Darováním své krevní plazmy můžete zachránit životy

Vyléčení ve Zlínském kraji pomáhají darováním plazmy (zdroj: ČT24)

Nemocnice hledají dárce krevní plazmy, kteří prodělali nemoc covid-19. Takzvaná rekonvalescentní plazma může pomoci lidem, kteří se s nemocí potýkají, protože obsahuje protilátky proti viru. Jedná se o jeden ze způsobů léčby covidu-19.

„Jako dárci jsou přednostně vhodní muži, kteří v minulosti nedostali transfuzi, a ženy, které nebyly těhotné a také v minulosti nedostaly transfuzi. U žen, které byly v minulosti těhotné, a u osob s transfuzí v minulosti je případně třeba doplňkové laboratorní vyšetření,“ uvádí k výzvě ministerstvo zdravotnictví.

Ideálním dárcem plazmy je podle resortu zdravotnictví člověk, který covid-19 prodělal s příznaky běžné respirační infekce, tedy se zvýšenou teplotou, kašlem, dušností či bolestí hlavy.

Kupříkladu v Thomayerově nemocnici v Praze využívají krevní plazmu uzdravených na plicní klinice i na ARO. „Data ukazují, že by bylo lépe, kdyby mohli rekonvalescentní plazmu dostávat pacienti ve středním stadiu, tolik jí ale nemáme, v současné době ji dáváme pacientům v těžkém stavu. Ale bylo by lepší, kdyby ji mohli dostat už dřív,“ popisoval v polovině října vedoucí lékař oddělení ARO Thomayerovy nemocnice Martin Müller.

Plazma od jednoho dárce vystačí zhruba pro jednoho a půl pacienta. „Obvykle odebíráme 750 mililitrů plazmy a tu pak rozdělíme do tří vaků, pacientům se dávají dvě jednotky,“ konstatuje primář transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice Petr Turek.

Dárci už se přihlásili ve Zlínském kraji

Darovat krevní plazmu přišli hned v pondělí do nemocnice v Uherském Hradišti pacienti, kteří onemocnění covid-19 v minulosti prodělali. „Je to jako u odběru krve. Trošku delší, ale necítím vůbec nic, nemám žádné problémy,“ popisuje dvaačtyřicetiletý dárce Jiří Kalakaj.

Pomoc dorazí například také od hokejistů Zlína. V úterý je čeká kontrolní odběr na zjištění výskytu protilátek. Dvanáct z nich mělo těžší průběh nemoci. Jen ve Zlínském kraji aktuálně zdravotníci evidují dva tisíce vyléčených. Jejich protilátky můžou zachránit pacienty, kteří právě bojují o život.

Krevní plazmu je možné darovat nejdříve 14 dní po uzdravení. Dárce musí být v dobrém zdravotním stavu a splňovat obecné podmínky dárcovství, například plnoletost. Krevní složky nemohou darovat lidé, kteří v minulosti prodělali žloutenky typu B nebo C, syfilis či jsou HIV pozitivní.

Zájemci mohou krevní plazmu darovat ve třinácti zařízeních po celé republice, mimo jiné v Thomayerově nemocnici v Praze, Fakultní nemocnici Ostrava, Krajské nemocnici Liberec nebo v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

  • Praha
    Thomayerova nemocnice
    Ústřední vojenská nemocnice
    FN Královské Vinohrady
    Všeobecná fakultní nemocnice
    Ústav hematologie a krevní transfuze
  • FN Ostrava

     
  • FN Olomouc

     
  • Krajská nemocnice Liberec

     
  • Krajská zdravotní, a. s. – Ústí nad Labem
  • Slezská nemocnice v Opavě
  • Krajská nemocnice Tomáše Bati, Zlín
  • Nemocnice České Budějovice
  • FN Brno