S koronavirem v Česku od začátku pandemie zemřelo už přes dva tisíce lidí

Počet úmrtí s nemocí covid-19 v tuzemsku překročil dvoutisícovou hranici, zdvojnásobil se za dva týdny. Nemocných je v zemi aktuálně víc než 152 tisíc. Rekordní nárůst je zatím z pátku, kdy poprvé počet případů překoal patnáct tisíc. Česko převzalo v sobotu odpoledne první zásilku třiceti plicních ventilátorů z krizových zdravotnických zásob Evropské unie. Přivezli je z Rumunska tamní hasiči. Přístroje se zatím uložily do skladů v pražské Nemocnici Na Bulovce. Ventilátory nově přislíbilo Rakousko.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené.

Od začátku pandemie se v zemi nakazilo už přes čtvrt milionu lidí. K sobotnímu večeru (18:00) hygienici potvrdili 7698 nových případů koronaviru, což je méně než v pátek ve stejnou dobu, o víkendu se nicméně obvykle méně testuje. 

  • Počet odhalených případů nákazy mezi testovanými byl rekordní v pátek, kdy se dostal na 34,5 procenta.

V pátek byl zaznamenán zatím největší denní přírůstek nakažených, překročil poprvé patnáct tisíc. Pátečních 15 252 případů nákazy překonalo zhruba o 300 dosavadní rekord ze středy. 

Počet testů v souhrnu přesáhl dva miliony. Do statistiky se ale započítávají také testy, které byly provedeny opakovaně u stejného člověka. Na Slovensku se například chystá plošné testování - v Česku se o tom vede debata.

Česko převzalo první zásilku třiceti plicních ventilátorů z pomoci EU

Zvládnout situaci mají pomoct ventilátory z EU. Z Bulovky, kam zatím bylo prvních třicet ventilátorů umístěno, se následně rozvezou podle potřeby do nemocnic, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Další ventilátory pošlou v brzké době Nizozemsko, Maďarsko i Severoatlantická aliance.

Pomoc přislíbilo také Rakousko. „Rakousko nadále pomáhá rychle a bez byrokracie. Poté, co se situace u našich sousedů v Česku dramaticky zhoršila, dáme jim k dispozici 45 plicních ventilátorů na záchranu lidských životů,“ uvedl na Twitteru kancléř Sebastian Kurz.

Podle údajů, které v sobotu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, je v Česku 1942 lůžek s umělou plicní ventilací. K půlnoci jich bylo 915 volných, tedy 47 procent.

Nejmenší volná kapacita byla v Karlovarském kraji, a to 14 procent. Největší podíl těchto volných lůžek byl v Plzeňském kraji, a to dvě třetiny. Na ventilátoru je nyní 402 lidí, na konci září to byla zhruba čtvrtina.

obrázek
Zdroj: ČT24

Česko má za týden druhý největší počet mrtvých na obyvatele na světě, tvrdí americký deník

Podle údajů deníku The New York Times (NYT) je Česká republika podle počtu úmrtí na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden už na druhém místě ve světě za malou Andorrou.

Celkově je Česko v počtu úmrtí od začátku pandemie na 100 tisíc obyvatel na 46. místě (ještě minulý týden bylo na 61. místě) na světě, v rámci Evropské unie pak na 11. místě (minulý týden na 14. místě). Nejhůře jsou na tom v EU Belgie a Španělsko.

Českou republiku v kontextu obětí koronavirové infekce zmínila i americká televizní stanice CNN. Ta ve svém vysílání srovnávala tamní čísla se statistikou EU i výhradně s Českem.

  • Česká republika: 731,6
  • Slovensko: 212,7
  • Polsko: 186,2
  • Rakousko: 147,1
  • Maďarsko: 109,0
  • Německo: 74,2

Nákaza se v celé zemi šíří komunitně

Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů. Nově zčervenaly Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina.

Česko na semaforu červenalo postupně od poloviny září, kdy se do třetího červeného stupně rizika, znamenajícího narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos, dostala Praha. Tehdy ještě bylo 13 okresů zbarvených bíle, kdy bylo riziko nákazy nulové nebo zanedbatelné.

Po aktualizaci semaforu v minulém týdnu přibyl mezi červené kraje Karlovarský, Jihočeský, Pardubický a Moravskoslezský. Oranžových, tedy s počínajícím komunitním přenosem nákazy, tehdy zůstalo pět krajů, které nyní zčervenaly.

Koronavirový semafor k 23.10.
Zdroj: ČT24

Semafor ministerstvo zdravotnictví vytvořilo v létě. Původně ukazoval stav koronavirové nákazy v jednotlivých okresech, celé kraje mají jednotnou barvu v posledních třech aktualizacích. Sloužil k odstupňování restrikcí zaváděných hygieniky pro jednotlivé oblasti, nařizovalo se podle něj třeba uzavírání škol.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ale před měsícem upozornil, že semafor vzhledem k rychlému nárůstu počtu nakažených přestává mít smysl, protože celý zčervená.

Vláda ještě před tím, než se barva semaforu sjednotila, začala zavádět plošná opatření pro celou republiku. Po posledním zpřísnění je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Domovy mohou lidé opouštět jen při nezbytných cestách do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou, setkávat se mohou maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Prymula dříve uvedl, že semafor může později hrát určitou roli při uvolňování vládních omezení. Za vznikem barevné mapy podle ministra byly politické tlaky.

Na trzích v Praze se nedodržují rozestupy

Lidé zaplnili v sobotu náplavku v centru Prahy. Na východní straně řeky se konají trhy. Ty jsou zatím povolené, magistrát nicméně vyzval - doporučil - aby se Pražané na takových místech neobjevovali. 

Na náplavce, která má na šířku jen několik metrů, se navíc její návštěvníci koncentrují blízko sebe a nedrží předepsané rozestupy. Samotní organizátoři trhů nicméně své hosty požádali o dodržování všech pravidel.