Italové můžou po dvou měsících ven, Slovensko rozvolňování urychlí

V Evropě začíná důležitá fáze rozvolňování opatření, která země přijaly s cílem utlumit šíření koronaviru. Itálie či Španělsko zatím uvolňují omezení pohybu, Rakousko nebo Německo už postupně otvírají i školy. Slovensko oznámilo, že rušení omezujících opatření oproti původnímu plánu urychlí. Návrat k normálu bude ale velmi pomalý a omezení pohybu a kontaktů mezi lidmi v Evropě jen tak nezmizí. Rozvolňuje také Jižní Korea, která tento týden otevře některé veřejné instituce.

Po téměř dvou měsících prakticky domácího vězení může od pondělí zhruba šedesát milionů Italů poprvé vyrazit na procházku nebo si zaběhat. Itálie byla první zemí v západní Evropě, která začátkem března celostátně omezila volný pohyb osob, a je i mezi prvními, které opatření uvolnily.

Italská vláda povolila i návštěvy příbuzných v rámci jednoho regionu nebo trénink profesionálních sportovců, zatím ale jen jednotlivců. V počtu do patnácti lidí jsou také povoleny pohřby. V uzavřených veřejných prostorech však musí lidé nosit roušky.

Do práce se vrací miliony zaměstnanců v průmyslu a zemědělství. „Společnosti i lidé se bojí. Některá výrobní odvětví mají velké obavy. Nevíme, jestli nám v budoucnosti práce zůstane,“ podotýká odborář z Lombardie Marco Pedretti.

Většina obchodů však zůstane uzavřena, otevřou se nejdříve 18. května. Restaurace a bary smí až do června nabízet pouze donáškové služby či jídlo s sebou a studenti do školních lavic zasednou až se začátkem dalšího školního roku v září.

Španělsko: K holiči po jednom

Ve Španělsku začalo uvolňování omezení vycházení už o víkendu. V pondělí budou moci své živnosti znovu otevřít někteří drobní podnikatelé jako například holiči. Zákazníky však mohou vpouštět pouze po jednom. 

„Otevírá se maloobchod a profesionální služby, jako je kadeřnictví, kosmetické salóny a opravny. Zákazník se ale musí objednat. Co se hotelů a gastronomie týče, ty jsou také povolené, ale pro donášku nebo vyzvednutí, uvnitř je jíst zakázáno,“ upřesnil ministr zdravotnictví Salvador Illa.

V některých provinciích, mimo jiné na Kanárských ostrovech a na Baleárách, se může otevřít většina obchodů, muzea a při omezení kapacity také terasy či předzahrádky restaurací. Také španělští profesionální sportovci mohou jednotlivě trénovat. V zemi zároveň začíná být povinné nošení roušek ve veřejné dopravě. 

Někteří němečtí a rakouští žáci se vrací do škol

V Německu a Rakousku některé děti po týdnech opět vyrazí do školy. V části německých spolkových zemí se to týká žáků posledních ročníků prvního a druhého stupně základních škol. Také v Rakousku se otevření týká zatím přibližně sto tisíc žáků závěrečných ročníků.

V Rakousku mohou být už od víkendu otevřené všechny obchody a v polovině května mají následovat restaurace. Země také poprvé v historii povolala do služby členy aktivních záloh, kteří nahradí část vojáků základní služby vracejících se do civilu. Pomáhat budou při dopravních kontrolách a při ostraze hranic a kritické infrastruktury.

V Německu sílí tlak na uvolňování opatření přijatých v boji proti nákaze, a to jak ze strany občanů, tak ze strany byznysu i části spolkových zemí. Některé z nich se už rozhodly dále nečekat a opatření uvolňují samostatně.

Zatímco v ostatních spolkových zemích je například nadále nutné dodržovat pravidlo, že na veřejných místech se nesmějí scházet více než dva lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti, v Sasku-Anhaltsku se hranice od pondělí zvýšila na pět osob.

Severní Porýní-Vestfálsko chce zase co nejdříve otevřít školky, a pokud se na tom ve středu kancléřka Angela Merkelová nedohodne se zemskými premiéry, je země připravena krok učinit sama. Dolní Sasko šlo ještě dál, když rovnou oznámilo, že za týden umožní otevřít všem restauracím, hospodám a kavárnám.

Slovensko spustí najednou druhou i třetí fázi uvolňování

Na Slovensku od středy budou moci otevřít všechny prodejny s výjimkou nákupních center, terasy restaurací a s omezeními i hotely. Obnoví se pořádání bohoslužeb a konání svateb, otevřou muzea, galerie, kadeřnictví, venkovní turistické atrakce a s omezeními budou fungovat taxislužby. Oznámil to premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Pro ubytovací zařízení budou nadále platit omezení: jídlo dostanou hosté pouze na pokoj, který musí být vybaven koupelnou a toaletou. Prodejny na Slovensku zůstávají uzavřené o nedělích. Nadále platí i omezení ohledně počtu zákazníků, kteří mohou být v jednom okamžiku v prodejně, a to v závislosti na velikosti prodejní plochy.

První ze čtyř etap uvolňování omezení zavedlo Slovensko zhruba před dvěma týdny. Nyní spustí najednou druhou i třetí fázi. Jako poslední v zatím neupřesněném termínu (podle Matoviče nejdříve za dva týdny) by mělo být rozhodnuto, zda se budou moci otevřít kina, divadla, školy, nákupní centra, koupaliště a zda skončí omezení pro ubytovací zařízení a restaurace.

Matovič také naznačil, že hranice se sousedními zeměmi se otevřou až poté, co počet nakažených v těchto státech klesne na úroveň Slovenska.

V Polsku se otvírají obchodní centra, v Maďarsku i restaurace

V Polsku nově nemusí po návratu do vlasti do 14denní karantény občané, kteří pracují nebo studují v Německu, na Slovensku, v České republice nebo v Litvě. V zemi se otvírají také hotely, obchodní centra či knihovny.

V Maďarsku otevřou dokonce i restaurace, pokud budou hosty obsluhovat venku. Do Maďarska lze opět podnikat služební cesty z České republiky, Slovenska, Německa, Rakouska či Polska. 

Francouzský premiér Édouard Philippe v Senátu představí vládní plán uvolňování karanténních opatření.

Island otvírá vysoké školy a povoluje shromáždění do padesáti lidí

Na Islandu po šesti týdnech znovu otvírají vysoké školy, kadeřnictví či zubní ordinace, opět jsou také povolena shromáždění do padesáti osob. Mimo provoz zůstávají nadále bary, tělocvičny či bazény. Dál platí i nařízení, podle něhož lidé, kteří na Island přilétají z ciziny, musejí absolvovat čtrnáctidenní karanténu. To prakticky brání fungování turistického průmyslu, který je velmi důležitý pro ekonomiku země, píše agentura AP.

Islandské úřady nenařídily plošný zákaz vycházení, epidemii se jim podařilo zvládnout především díky rozsáhlému testování populace a dohledávání a izolaci infikovaných osob. Testů provedl Island nejvíc na jednoho obyvatele na světě, připomíná AP.

Opatření už uvolnila polovina států USA

Karanténní opatření už uvolnila či zmírnila také zhruba polovina z padesáti států USA. K těmto krokům se státy rozhodly i přes dřívější upozornění amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého by si pandemie mohla v USA vyžádat až 100 tisíc obětí, napsala agentura Reuters.

Například ve státě Ohio se v pondělí obnovuje tovární výroba a výstavby, do práce se mohou vrátit i úředníci a kancelářští pracovníci. Za týden 12. května se otevřou obchody a obnoví zákaznické služby.

Jednou z podmínek opětovného otevření je ale zakrytí úst a nosu rouškami a dodržování zhruba dvoumetrového odstupu mezi lidmi. Zaměstnavatelé rovněž musí pracoviště dezinfikovat. Guvernér státu Mike DeWine nicméně firmy vyzval, aby v co největší míře nadále upřednostňovaly práci z domova.

Kanadská provincie Québec začala s obnovou hospodářského života

Frankofonní provincie Québec, která je koronavirem nejpostiženější oblastí Kanady, v pondělí začala s postupnou obnovou hospodářského života. Výjimkou je Montréal, druhé nejlidnatější město Kanady, kde ze zdravotních důvodů všechna omezení nadále platí.

Před přílišným spěchem varoval kanadský premiér Justin Trudeau, podle kterého je nutné najít rovnováhu mezi ekonomikou a zdravím veřejnosti. „Nadále musíme být mimořádně opatrní, nejen kvůli našim seniorům, ale kvůli každému z nás. Takže nevycházejte, pokud to není absolutně nezbytné,“ řekl Trudeau.

V Jižní Koreji otevřou galerie, školy od příštího týdne

Jihokorejská vláda oznámila, že od 13. května začne znovu otevírat školy uzavřené v důsledku epidemie koronaviru. Tuto středu bude obnoven provoz některých muzeí, galerií, knihoven a dalších veřejných institucí.

Jako první se 13. května do tříd vrátí studenti nejvyšších ročníků jihokorejských středních škol, kteří se připravují na náročné přijímací zkoušky na vysoké školy. Ty byly odloženy o dva týdny na 3. prosince. Mladší žáci se budou do škol vracet po etapách mezi 20. květnem a 1. červnem, sdělily jihokorejské úřady.

Studenti a učitelé budou mít povinnost nosit ve škole roušky s výjimkou oběda, budou muset otírat lavice dezinfekcí a udržovat mezi sebou patřičnou vzdálenost. Školy budou také měřit teplotu žáků i učitelů. Školní rok měl v Jižní Koreji začít na začátku března, jeho zahájení bylo ale už čtyřikrát odloženo.