Ve sklárně v Květné žhaví šamotové pánve. Po třech měsících obnoví výrobu

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku obnoví v úterý po třech měsících výrobu. Kvůli pandemii koronaviru, se kterou souvisela opatření na hranicích omezující vývoz a úbytek zakázek, nevyráběla od 3. dubna. Export tvoří drtivou většinu tržeb podniku.

Podnik kvůli pandemii dočasně přestal dodávat své výrobky do velkoskladů v zahraničí, které byly mnohde zavřené, stejně jako obchody. „Celý řetězec vypadl, sesypalo se to jako domeček z karet. Teď pomalu zakázky začínají chodit. Všichni jsou ale opatrní, aby jim zboží nezůstalo ve skladech. Vše je proto pozvolné,“ uvedl ředitel Marek Mikláš.

Ve sklárně začala před dvěma týdny temperace pece, do které pak pracovníci nainstalovali nové šamotové pánve na tavení skla. „Začátek výroby je plánovaný od úterý 7. července, kdy do práce poprvé přijdou skláři,“ řekl Mikláš.

Na konci března sklárna propustila 30 lidí. Šlo o pracovníky, kteří se věnovali dekorování skla. Opatření však nesouviselo s koronavirem. Sklárna jejich propouštění avizovala kvůli úbytku zakázek už dříve. Nyní podnik zaměstnává 85 lidí.

„Jsou doma, pobírají plnou mzdu. Nepropouštěli jsme už nikoho. Určitě ale v červenci nebudou nastupovat všichni. Jelikož svět ještě není otevřen, půjde do práce asi 40 procent zaměstnanců. Další budou následovat postupně v dalších měsících,“ uvedl Mikláš. Na 8. srpna chystá sklárna tradiční den otevřených dveří.

Sklo se v Květné vyrábí už 226 let

Sklárna v Květné, která je částí obce Strání, je jednou z nejdéle fungujících skláren v České republice. Založena byla v roce 1794. Majitelem sklárny je od předloňska společnost Cerva Bohemia. Podle jejího majitele Lubora Cervy vznikla však v uplynulých týdnech firma Květná 1794, která v nejbližší době také majetkově do sklárny vstoupí.

„Firma má na starosti distribuci výrobků, speciálně v oblasti gastrobyznysu. Jedná se o distribuční síť, která momentálně obstarává hlavně Českou republiku, zatímco Cerva Bohemia bude přímo z Květné obsluhovat zbytek světa,“ dodal Cerva.

Za rok 2018 vykázala Cerva Bohemia tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží zhruba 71,9 milionu korun. Firma však skončila ve ztrátě téměř 24,2 milionu korun. Hospodářský výsledek za loňský rok firma zatím oficiálně nezveřejnila.