TÉMA

Květná

Sklárna v Květné s ruční výrobou nekončí. Má nového většinového majitele

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, změnila majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem se stal český průmyslový a realitní holding AF Group, potvrdil generální ředitel sklárny Marek Mikláš. Nový majitel podle něj ve sklárně zachová ruční výrobu skla, byť zpočátku v omezeném rozsahu. Bývalý majitel, kterým byla společnost Cerva Bohemia, ji plánoval na konci ledna po 230 letech kvůli růstu cen energií ukončit. Cenu transakce strany nezveřejnily.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:14|

Ruční výroba ve sklárně v Květné po staletích skončí. Firma nezvládá ceny energií a zahraniční konkurenci

Téměř po 230 letech skončí ruční výroba skla v Květné na Uherskohradišťsku. Důvodem je podle ředitele firmy nárůst cen energií a pokles poptávky. Většina z téměř devadesáti zaměstnanců přijde o práci. Výroba by měla skončit k poslednímu lednu.
11. 12. 2023|

Skláři z Květné chtějí tavit pomocí slunce. Staré pánve tak musely pryč

Také sklárny patří mezi podniky, které se nyní snaží zvládnout energetickou krizi, většina z nich je totiž závislá na plynu. Například v Květné na Uherskohradišťsku se rozhodli, že budou využívat i jiné zdroje, sklo chtějí tavit pomocí slunce. Na střechu výrobní haly nechali skláři namontovat solární panely, které začnou pece vyhřívat. I proto tam v pátek vynášeli staré tavicí pánve ven.
4. 11. 2022|

Ve sklárně v Květné žhaví šamotové pánve. Po třech měsících obnoví výrobu

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku obnoví v úterý po třech měsících výrobu. Kvůli pandemii koronaviru, se kterou souvisela opatření na hranicích omezující vývoz a úbytek zakázek, nevyráběla od 3. dubna. Export tvoří drtivou většinu tržeb podniku.
6. 7. 2020|

Sklárna v Květné přeruší výrobu. Zavřené hranice zastavily obchod

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku od pátku přeruší výrobu designového skla. Kvůli pandemii nového typu koronaviru a omezením na hranicích nemůže vyvážet své výrobky do velkoskladů v zahraničí, které jsou nyní zavřené. Export tvoří drtivou většinu tržeb podniku.
2. 4. 2020|

Zájem o dekorované sklo klesá. Sklárna v Květné bude propouštět

Sklárna v Květné na moravsko-slovenském pohraničí se potýká s výrazným poklesem zájemců o dekorované sklo. Jeho tradiční odběratelé, hlavně z Ruska, si začali sklo dekorovat sami. Kvůli tomu už dostala výpověď třicítka lidí. Podnik, který funguje již 226 let, zaměstnává zhruba stovku pracovníků. Poptávka naopak sílí po nezdobeném, ručně vyráběném nápojovém sklu.
22. 2. 2020|