Skláři z Květné chtějí tavit pomocí slunce. Staré pánve tak musely pryč

Také sklárny patří mezi podniky, které se nyní snaží zvládnout energetickou krizi, většina z nich je totiž závislá na plynu. Například v Květné na Uherskohradišťsku se rozhodli, že budou využívat i jiné zdroje, sklo chtějí tavit pomocí slunce. Na střechu výrobní haly nechali skláři namontovat solární panely, které začnou pece vyhřívat. I proto tam v pátek vynášeli staré tavicí pánve ven.

Vynést staré pánve z tavicích pecí není pro skláře nic jednoduchého. Není pod nimi silná podlaha, a tak nebylo možné využít těžkou techniku. K peci museli přijít co nejblíž, aby nejprve rozebrali stěnu ze šamotu a žárobetonu.

Uvnitř pece je až 1250 stupňů, pracovníci sklárny tak musí mít na sobě hned několik ochranných vrstev. „Ti, co jsou úplně blízko, tak mají štíty, na hlavách mají plenky,“ nastínil generální ředitel podniku Květná 1794 Marek Kikláš. „Jak se otevře pec, tak se dostanu pod ty pánve. Musím být chráněný,“ popsal sklář František Hruška.  

Základní podmínkou pro úspěch operace je souhra sedmnácti lidí. Z pece postupně vytáhli osm půltunových pánví. Jedna parta pánve vytlačovala, druhá je vytahovala a odvážela.

Skláři z Květné likvidovali staré tavicí pánve (zdroj: ČT24)

Provoz, který už dvě stě let odolává technologickému pokroku, se i přesto brzy posune do 21. století. Sklářům pomůže nová elektrická pec, její provoz bude kvůli úsporám dotovat elektrárna přímo na střeše továrny. „Budeme první sklárna v Evropě, která bude tavit sklo sluncem,“ pochlubil se Mikláš. 

Pro výrobu designového skla ale bude dál klíčová původní pec poháněná plynem. Osm nových pánví plných skloviny vydrží v žáru zase zhruba půl roku.