Sklárna v Květné přeruší výrobu. Zavřené hranice zastavily obchod

Sklárna v květné zastaví výrobu (zdroj: ČT24)

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku od pátku přeruší výrobu designového skla. Kvůli pandemii nového typu koronaviru a omezením na hranicích nemůže vyvážet své výrobky do velkoskladů v zahraničí, které jsou nyní zavřené. Export tvoří drtivou většinu tržeb podniku.

Pracovat v roušce u pece ve sklárně je kvůli vysoké teplotě nepředstavitelné a pro skláře i nereálné. S rouškou by nevyfoukli ani skleničku. Už zítra pec začne vyhasínat. Uvnitř se sklárna koronaviru ubránila, v karanténě není jediný sklář, zvenčí už pandemii firma neodolala.

Devadesát devět procent produkce sklárny končí v zahraničí. Zavřené hranice proto zastavily obchod. Mezi země, do kterých firma exportuje, patří mimo jiné Rakousko, Německo, Itálie nebo Španělsko, které jsou pandemií zasaženy více než Česká republika. „Tohle je zrovna mail od zákazníka z Rakouska. Omlouvá se nám v něm, že museli zavřít sklad,“ ukazuje ředitel Cerva Bohemia Květná Marek Mikláš.

Skláři o práci nepřijdou

Skláři zůstanou minimálně dva měsíce doma s šedesáti procenty platu, jiná možnost nebyla. „Čekáme na podporu státu, sami to nemůžeme utáhnout,“ řekl ředitel skláren. „Nechceme o ty skláře přijít. Chceme je dál držet, protože kdybychom sklárnu zavřeli a chtěli znovu restartovat, tak bychom ty lidi nesehnali,“ řekl majitel firmy Lubor Cerva.

Kvůli uzavřeným hranicím sklárna dočasně už o čtyři skláře přišla. Dojíždějí totiž ze Slovenska. „Nemůžou překročit hranice. Pokud by to udělali, okamžitě skončí v karanténě,“ poukázal Marek Mikláš.

Sklárna zaměstnává přes sto lidí. Třicet jich musela propustit, jednalo se ale o pracovníky, kteří se věnovali dekorování skla. Opatření nesouvisí s koronavirem, sklárna jejich propouštění avizovala kvůli úbytku zakázek už dříve.

Za více než dvě stě dvacet let existence sklárny pec vyhasne teprve potřetí v historii. Poprvé kvůli druhé světové válce, podruhé v roce 2002 při změně majitele a potřetí kvůli koronaviru. Ve firmě pracují celé rodiny, proto je pro vesnici v pohraničí její budoucnost tak důležitá.