Sice menší a později, ale bude. Organizátoři Letní filmovou školu uspořádají

Největší nesoutěžní přehlídka filmů, Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti, se letos bude konat pandemii navzdory. Po jednání se zástupci města a ministerstva kultury to v pátek oznámili organizátoři. Kvůli koronaviru festival ale potrvá pouze šest dní a místo tradičního termínu na přelomu července a srpna se letos uskuteční od 7. do 12. srpna.

Loni přilákal 45. ročník Letní filmové školy tisíce lidí. Se stejnou nezaměnitelnou atmosférou organizátoři počítali i letos. Po týdnech nejistoty, zda město nezůstane v létě přece jen prázdné, nakonec festival potvrdili.

„Bude trošičku jiná. Ale věřím, že bude unikátní a stejně nádherná jako v minulých letech, přestože bude pro menší počet osob,“ popsala ředitelka LFŠ Radana Korená.

Koronavirová pandemie přinutila pořadatele i ke změně obvyklých venkovních projekcí. Organizátoři tak plánují třeba autokino na Studentském náměstí. Díky jednomu vjezdu a výjezdu se dá počet aut dobře regulovat. Klasické letní kino by pak mohlo být na Kolejném nádvoří, kde je možné dobře regulovat počet návštěvníků a zajistit dezinfekci. Tam by se také mohly konat koncerty a divadelní představení.

Zato kinosály zůstanou stejné jako v předchozích letech. Kvůli nutné dezinfekci míst po každé akci v nich ale uvedou o jednu až dvě projekce denně méně.

„Já jen doufám, že konání Letní filmové školy letos narazí na příznivou epidemiologickou situaci. Protože to dnes rozhodně jasné není. A já se domnívám, že vyhráno není,“ popsal starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Plánování programu už ale jede naplno. Festival letos prostřednictvím filmů představí třeba ožehavou současnost dnešního Izraele. A v plánu je i předpremiéra polského dramatu nominovaného na Oscara Corpus Christi.