Filmový festival ve Varech zůstane letos „v karanténě“. Uskuteční se až příští rok

Události: Filmový festival ve Varech se uskuteční až příští rok (zdroj: ČT)

Pětapadesátý ročník filmového festivalu v Karlových Varech se konat bude – ale až příští rok. Vynechat letos filmový svátek, který patří k začátku července, se organizátoři rozhodli s ohledem na přetrvající omezení kvůli koronavirové krizi. V původně plánovaném termínu se uskuteční alespoň virtuálně přehlídka projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises. Vary chtějí také neuskutečněný ročník alespoň částečně divákům vynahradit programem „ozvěn“ v kinech.

Při dodržení potřebných nařízení nejsou pořadatelé podle svých slov s to,  uspořádat přehlídku v „podobě a kvalitě, na jaké jsou naši diváci, hosté i partneři zvyklí“. Za reálný – vzhledem k neustálým změnám podmínek – nepovažují ani náhradní termín ještě v letošním roce.

„Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvádí prezident festivalu Jiří Bartoška. 

Události, komentáře: Rozhovor s Jiřím Bartoškou o přeložení 55. ročníku karlovarského festivalu (zdroj: ČT24)

Bond nepřijede

Připravený program půjde zčásti do koše. „Dotočil se nový Bond, takže jsme měli mít premiéru tady ve Varech a komunikovali jsme s panem Craigem, že by nám přijel ten biják uvést,“ potvrdil zrušené plány Bartoška.

Premiéru poslední bondovky posunula pandemie na listopad. Pobyt v Karlových Varech by ale pro Daniela Craiga premiéra nebyla. V grandhotelu Pupp, kde by se jako host ubytoval, natáčel před patnácti lety díl s názvem Casino Royale.

On-line pro profesionály, ozvěny v kinech pro diváky

Festival nechce prý diváky zcela ochudit o zajímavé tituly, které programové oddělení zhlédlo během příprav 55. ročníku. Představit by je chtěli ve speciální verzi tradičních „ozvěn“ Vary ve vašem kině  od 3. do 11. července. Biografy už by měly být otevřeny, plán vlády zatím počítá s tím, že postupné uvolňování přivede publikum do kin od 8. června.

Do příštího roku je možné vybrané snímky přenést jen částečně. „Jsme festival takzvané kategorie ‚A‘, vedle festivalu benátského, canneského nebo berlínského. Do soutěže tedy nemůžete dát film starší než jeden rok a tento titul nesmí být uveden na žádném jiném festivalu. Takže filmy, které byly limitovány pro letošní rok a nejsou těmito mantinely limitovány, promítneme. Problém je to ale v případě soutěže,“ vysvětlil Bartoška.  

V původním termínu letošního ročníku, konkrétně od 6. do 8. července, se bude také konat alespoň velká část soutěže pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises. Filmové projekty v různých fázích vývoje přiblíží nákupčím, jiným festivalům a distributorům ovšem jen ve virtuálním prostředí.

Projekce na MFF Karlovy Vary
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Karlovarský festival se rovněž zapojí na přelomu května a června do mezinárodního projektu We Are One: A Global Film Festival. Jeho program bude sestaven z nabídek více než dvaceti přehlídek, do jejichž plánů zasáhla koronavirová krize. Mimo jiné se do něj zapojily i Cannes či Benátky.

Bartoška: Musíme se přikrčit

„Náhradní“ 55. ročník karlovarského festivalu je v plánu na 2. až 10. července 2021. Podle vyjádření pořadatelů má přehlídka přislíbenou nadále podporu od partnerů a je prý také ve spojení s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a řeší s ním další postup, včetně financování.

Finanční nejistota by ale podle Bartošky přehlídku, kterou organizuje už 27 let, ohrozit neměla. „Mám pocit, že tenhle problém přestojíme, jako když se člověk skrčí a čeká, až mu devátá vlna přejde přes hlavu, a pak se zase postaví. Budeme se muset přikrčit,“ počítá festivalový prezident s uskromněním.

Festival podle něho ročně spolkne řádově 140, 150 milionů. „Nejsme naštěstí jako některé restaurace nebo hotely závislí od toho, že když nepřijdou lidi, tak vydrží dva tři měsíce. Festival má finanční polštář a je to absolutně bez problémů,“ odmítl možné potíže.