Soud potvrdil bývalé manželce Radka Březiny čtyři roky vězení za ovlivňování svědků

Za ovlivňování svědků v kauze lihové mafie potvrdil olomoucký vrchní soud bývalé manželce Radka Březiny Stanislavě Kudlejové čtyři roky vězení. Pravomocný je nyní také trest ve výši 3,5 roku pro bývalého ředitele Morávia-Chemu Radovana Dalajku a podmíněný trest pro Martina Kalakaje. Brněnský soud původně v tomto případě potrestal osm lidí, u dvou byl už rozsudek pravomocný a u tří, včetně Radka Březiny, vrchní soud nedávno v neveřejném jednání zastavil trestní stíhání. Žalobci však proti tomuto rozhodnutí chtějí podat dovolání.

Bývalá Březinova manželka byla souzena za účast na organizované zločinecké skupině a za nadržování ve prospěch této skupiny, kde je sazba dva roky až deset let. Ze stejných trestných činů se zodpovídali i Dalajka a Kalakaj.

Podle předsedy senátu Libora Losy jejich jednání navazuje na dlouhodobou trestnou činnost Radka Březiny, který se ovlivňováním svědků snažil zmařit své stíhání za nelegální obchody s lihem. Pokud by se podle soudce jeho plány uskutečnily, jeho jednání nemuselo být prokázáno.

„To je důvod, proč na jednání těchto tří obžalovaných musíme nahlížet jako na škodlivé a nebezpečné a proč se i s odstupem času na něj nemůžeme dívat benevolentně,“ uvedl soudce.

Podle obžaloby se Březina z vazby v letech 2012 až 2014, kdy zde pobýval kvůli vyšetřování rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, pokusil uplatit a ovlivnit desítky svědků. Z vazby podle žalobce také nabídl pět až deset milionů korun ostravskému kriminalistovi za to, že z trestního spisu vyřadí klíčové důkazy.

Přes svoji tehdejší manželku Stanislavu Březina podle žalobce úkoloval podřízené a chtěl po nich, aby se naučili sepsané výpovědi nebo aby zapírali či „zapomínali“. Svědkům podle obžaloby nabízel za naučené výpovědi desítky až stovky tisíc korun, dlužníkům snížení úroků. 

Exmanželce Březiny hrozí dalších osm let vězení

Pokyny k ovlivňování svědků byly nalezeny ve vazbě Březiny i u obžalovaných. Bývalá Březinova manželka, která se předloni vdala a nese jméno Kudlejová, vzkazy z vazby přepisovala a předávala dalším obžalovaným, kteří svědky v kauze iniciovali podle Březinových instrukcí. „Obžalovaná byla hlavní osoba, kterou považoval Radek Březina jako svého prostředníka a která s ním byla v bezprostředním styku,“ podotkl soudce s tím, že čtyřletý trest je na místě.

Kudlejová, která se společně s Březinovým otcem stále zodpovídá také z legalizace výnosů z trestné činnosti, soud požádala, aby byl shovívavý. „Necítím se být vinna. Radek je opravdu manipulátor, nevím, proč nezasáhli policisté, mohli jsme se tomu vyhnout,“ uvedla. O shovívavost žádali soud i Dalajka s Kalakajem. Také Dalajka se kvůli daňové větvi Březinovy kauzy zodpovídá před soudem; jde o obnovu řízení v případě Cinol.

Březinovi za ovlivňování svědků uložil brněnský krajský soud souhrnný trest. Původních třináct let uložených v hlavní daňové větvi kauzy zvýšil na 14 let a devět měsíců. Vrchní soud však jeho trestní stíhání zastavil s tím, že o těchto skutcích už bylo pravomocně rozhodnuto.

Kromě Březiny soud rozhodl o zastavení trestního stíhání také u Pavla Čanigy z Likérky Drak, kterému brněnský krajský soud zpřísnil původní trest o půl roku na dvanáct let, a u správce Březinových budov Ivana Kováříka, jemuž uložil souhrnný trest devět let a osm měsíců, rovněž o půl roku přísnější. O podání dovolání nyní rozhoduje Nejvyšší státní zastupitelství.