Veřejnost si bude moci prohlédnout středověký Žatecký poklad. Získává stálou expozici

Regionální muzeum v Žatci poprvé v úplnosti představí Žatecký poklad z počátku 11. století. Soubor stříbrných šperků, hřiven, více než tří set mincí, dvou zlatých prstenů a dalších předmětů váží téměř tři kilogramy. Dodnes jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot uložený před rokem 1050 v Čechách. Nová stálá výstava bude veřejnosti přístupná od 12. ledna.

Unikátní poklad obsahuje nejširší škálu předmětů z raného středověku. Ve své době představoval pro jeho vlastníka pohádkové bohatství. „Jmenoval bych například stříbrné hřivny, dva zlaté prsteny, přičemž jeden je zcela prestižní a unikátní, osazený almandinem a pravými perlami. Jako jediný z pokladů raného středověku obsahuje takzvané kaptorgy, což jsou miniaturní duté taštičky a uvnitř se dávaly předměty, kterým se přikládal magický význam,“ řekl archeolog z regionálního muzea Petr Holodňák.

Poklad našli v roce 1937 lidé při hloubení základů pro stavbu skladu chmele na dnešním Chmelařském náměstí v Žatci. Od té doby byl vystaven pouze pětkrát a podle Holodňáka nikdy v kompletní sestavě. V žateckém muzeu byl poklad představen dvakrát při mimořádných příležitostech. Naposledy ho viděli návštěvníci Pražského hradu v roce 2015.

Multimediální expozice

V nové expozici se návštěvníci dozvědí o okolnostech jeho objevu a získají i informace, které se podařilo sebrat po podrobném vědeckém zkoumání a vyhodnocení nálezu. Předpokládá se, že vlastníkem pokladu, který byl do země uložen v roce 1012 nebo krátce poté, byl někdo z nejbližšího okolí českého knížete Jaromíra.

Výstava je doplněna videoprogramy se záznamy experimentální výroby šperků, odlévání hřiven a ražby mincí. Zájemci mohou zakoupit suvenýry s tématem pokladu.

Na přípravě expozice pracovali odborníci a pracovníci muzea dva roky. Vyšla na dva miliony korun a přispěl na ni zřizovatel muzea, město Žatec. Návštěvu nového prohlídkového okruhu si mohou zájemci zarezervovat předem na webu muzea. Podle vedení muzea by se mohl poklad stát lákadlem pro turisty z Čech i zahraničí. „Jeho význam přesahuje hranice našeho státu,“ uzavřel archeolog.