Část silnice mezi Karlovými Vary a Plzní se zhruba na týden uzavřela

U Kfel začala v pondělí platit uzavírka silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí dočasnou vozovku, která slouží jako objízdná trasa, upravit tak, aby na ní bylo možné dělat zimní údržbu. Řidiči mají k cestě mezi dvěma krajskými městy využít náhradní trasu přes Stanovice či Bochov. Uzavírka potrvá nejdéle do 21. listopadu, řekl vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun. Objížďku u Kfel zavedlo ŘSD kvůli rekonstrukci dvou mostů.

„Dojde k úpravě objízdné trasy tak, aby mohla být používána pro zimní údržbu a aby byla komfortnější pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny. Tudíž dnes (v pondělí) se postaví značení ve směru od Karlových Varů, tak i ve směru od Plzně. Od zítra (úterý) dojde k odstranění betonových panelů a začnou se osazovat ocelová svodidla,“ řekl Baloun.

Dočasná komunikace se rozšíří. Úpravy vyjdou na 2,3 milionu korun. Na dobu uzavírky je pro řidiče osobních vozidel stanovena objízdná trasa přes Stanovice, nákladní doprava je vedena jako dosud přes Bochov a Toužim. Řidiči musí počítat s několikaminutovým zdržením.

Oprava mostů se zdržela

Oprava mostů u Kfel na hlavním tahu mezi Vary a Plzní začala letos. Stavební práce ale byly v srpnu zastaveny kvůli insolvenčnímu řízení, ve kterém se zhotovitel stavby, společnost Raeder & Falge (nyní RAF STAVBY), nachází. Mosty měly být hotové už letos na podzim. ŘSD proto muselo prodloužit platnost objízdné trasy. Oba mosty musí ještě před zimou zakonzervovat, aby se nezhoršil jejich stav. Úpravy budou stát 3,3 milionu korun.

ŘSD připravuje podklady pro výběrové řízení na nového zhotovitele. Rekonstrukci chce zahájit na jaře příštího roku. V plánu je jeden z mostů zbourat a postavit nový, na druhém mostě pak pokračovat v dokončení jeho opravy. Dokončení stavebních prací a zprovoznění úseku se předpokládá na konci roku 2023.