Firma dostane za zpoždění při revitalizaci zámeckého parku v Přibyslavi pokutu

Za zpoždění při opravě parku v Přibyslavi padne pokuta (zdroj: ČT24)

Oprava zámeckého parku v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku má zpoždění. Práce měly být dokončeny už před začátkem letních prázdnin. Stále však v parku chybí mobiliář, který vysoutěžená firma zapomněla objednat, situaci navíc zkomplikovaly přívalové deště. Ty odplavily část upravovaného prostoru. Město tak kvůli zpoždění přistoupilo k pokutě.

Zámecký park v Přibyslavi byl dříve zelenou oázou ve městě, dnes ale spíš připomíná velké staveniště. Revitalizace parku za dva miliony korun měla být hotová už před prázdninami. Ani teď v polovině srpna si však není v parku kam sednout, na některých místech je navíc stále natažená páska, která upozorňuje na zákaz vstupu.

„Zbývá doplnit inventář či některé výsadby a osadit štěrk. Dodavatel s námi komunikuje, ale byly tam nějaké personální problémy, byl tam i nějaký problém s dodávkou materiálů,“ popsal situaci starosta města Martin Kamarád (ODS). 

Jednatel zhotovitelské firmy Jan Servus přiznal, že pochybení bylo i na straně společnosti. „Kolegyně, která měla na starosti objednávání mobiliáře, tuto věc nedotáhla do konce. Nebyl jsem o tom informován, a proto v současné chvíli čekáme na to, až nám firma, která má mobiliář dodat, ho také dodá,“ sdělil. 

Výše pokuty zatím nebyla stanovena

Objednávku mobiliáře už teď vyřizuje někdo jiný. Pokutě se ale zhotovitel nevyhne. Kolik korun nakonec za pochybení zaplatí, však zatím jasné není.

„Je tady ještě jedna záležitost, která se stala v průběhu stavby, kterou nebudeme pokutovat. Těsně před dokončením prací byl přívalový déšť, tu nejprudší cestu, která byla ještě v té době nezpevněná, odnesl. Tady jednáme s pojišťovnou o náhradě škody,“ dodal starosta.

Park nechalo město opravit hlavně kvůli dlouhodobě nevyhovujícímu stavu některých stromů. Radnice musela nakonec přistoupit k vykácení zhruba čtyřiceti dřevin. 

Kácení stromů v zámeckém parku v Přibyslavi
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK