Ve Světlé se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně. Nastěhují se tam i ženy z opavské věznice

Ve Světlé nad Sázavou se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně, odsouzené ženy v ní budou bydlet od 19. dubna. Z části budou do nových prostor umístěné i ženy z věznice v Opavě, sdělila ředitelka světelské věznice Monika Myšičková. Ubytovna včetně vybavení stála 170 milionů korun, stavba trvala rok a půl. Kapacitu věznice rozšířila o 182 míst na celkových 940.

Z opavské věznice podle ředitelky přejde do Světlé část žen do třetího patra nové budovy určeného pro odsouzené ve zvýšené ostraze. Toto patro je víc izolované, má i vlastní terasu pro vycházky. První dvě nadzemní podlaží novostavby obsadí ženy, které jsou na dobré cestě k tomu, aby věznici opustily a začaly nový život. „Budeme s nimi tady intenzivně pracovat, budou mít mnohonásobně více aktivit,“ řekla ředitelka.

Nově by mělo být na celách méně žen. „V současné době máme ženy zpravidla ubytované po osmi, a to je problém,“ uvedla Myšičková. Nová ubytovna věznice podle údajů vězeňské služby splňuje evropské standardy vězeňství, kdy jsou ubytovací prostory koncipované do skupin po dvou až čtyřech osobách. Samostatně budou umístěné ženy, které by například mohly napadat spolubydlící.

Větší kapacita si žádá víc personálu

Ve věznici pracuje okolo tří set lidí. Kvůli novému objektu by věznice potřebovala dalších 18 pracovníků pro dozor. „To je v současné době problém obsadit, protože úplně není zájem o místa dozorčí služby,“ řekla ředitelka. Odborné pracovníky podle ní věznice má. „Máme tady velmi kvalitní tým, jsou to vychovatelé, psychologové, terapeuti, speciální pedagogové a sociální pracovnice, a ty pozice máme všechny obsazené,“ uvedla.

Úplně nová ubytovna byla v českých věznicích podle mluvčího světelské věznice Jana Doležala postavená po deseti letech, patří tak k těm modernějším. Ohřívání vody v bojlerech v ní zajišťují solární panely, na splachování toalet se používá dešťová voda. Vedle nové ubytovny byl postavený domek určený pro návštěvy dětí.

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v roce 2000 přestavbou školy v přírodě. Výkon vazby a trestu odnětí svobody matek nezletilých dětí zajišťuje jako jediná věznice v zemi. Oddělení pro matky s dětmi do tří let funguje od roku 2002.

V roce 2020 kontrolovala fungování věznice Vězeňská služba kvůli údajnému týrání jedné z vězněných několika dozorci. Státní zástupce v závěru loňského roku sedm dozorců obžaloval. Případ bude řešit Okresní soud v Havlíčkově Brodě, jednání by mělo začít příští týden ve středu.