Státní zástupce obžaloval sedm dozorců kvůli údajnému mučení vězeňkyně

Státní zástupce obžaloval sedm dozorců z ženské věznice Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Loni v lednu údajně několik hodin fyzicky i psychicky týrali odsouzenou ženu. Na webu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) o tom informovala její mluvčí Ivana Nguyenová. Dozorci, kteří obvinění odmítají, jsou podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové zproštěni výkonu služby. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.

Vězeňkyni po jejím nevhodném verbálním chování podle Nguyenové pět dozorců se souhlasem jejich nadřízené a dozorčí uzavřeného oddělení nejprve neoprávněně a bezdůvodně připoutali služebními pouty k okenní mříži, přičemž ruce měla od sebe a v úrovni hlavy.

„Po dvou hodinách měla být poškozená přepoutána do polokleku s rukama ve vodorovné poloze a o další půl hodinu později měli dozorci ruce přepoutat do maximální možné šířky od těla na téměř hodinu. Po celou dobu měli dozorci úmyslně nechat otevřené okno, kdy na odsouzenou proudil s ohledem na lednové počasí chlad, a měli ji ponižovat,“ popisuje Nguyenová.

Inspekce skupinu stíhá pro zločin mučení a jiného nelidského a krutého zacházení ve formě spolupachatelství. „Prvotní šetření ohledně pochybení sedmi příslušníků věznice Světlá nad Sázavou vzešlo od vnitřních policejních orgánů ve zmiňované věznici,“ potvrdila mluvčí Vězeňské služby. K činu podle GIBS došlo v lednu 2020.

Vězeňská služba následně případ předala GiBS a po sdělení obvinění zprostila v březnu letošního roku všech sedm dozorců výkonu služby. „Vězeňská služba vnímá případ jako pochybení jednotlivců, nikoli systému,“ tvrdí Prunerová.

Věznice má i oddíl pro těhotné

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v březnu 2000 přestavbou školy v přírodě. První odsouzené ženy do ní nastoupily ve stejném roce v listopadu. Věznice má přes 750 míst. Jako jediná věznice v České republice zajišťuje výkon vazby a trestu odnětí svobody matek nezletilých dětí.

Ve věznici funguje od roku 2002 samostatné oddělení pro matky s dětmi do tří let. Jde o odsouzené, kterým končí trest v době, kdy je dětem pod tři roky. Z vězení odcházejí společně. Letos v červnu otevřeli také oddíl pro odsouzené těhotné ženy a matky s dětmi do jednoho roku.

Oddíl pro těhotné vznikl kvůli změně legislativy u žen odsouzených do věznice s ostrahou či s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Dřív znamenalo těhotenství a rané mateřství automatické přerušení či odložení trestu, teď o něm musí rozhodovat soud.