Těhotenství už vězenkyním trest automaticky nepřeruší. Ve Světlé nad Sázavou vzniklo speciální oddělení

Ve věznici Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku v úterý otevřeli oddíl pro odsouzené těhotné a matky s dětmi do jednoho roku. Bude až pro čtyři ženy, zatím je prázdný. Vznikl kvůli změně legislativy u žen odsouzených do věznice s ostrahou či s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Dřív znamenalo těhotenství a rané mateřství automatické přerušení či odložení trestu, teď o něm musí rozhodovat soud.

„Rozhoduje soud, zatím ty soudy jsou takové opatrné, což u soudů bývá, protože jsou konzervativní, než se to naučí, než objeví, že tady ta možnost je. Navíc jsme měli lockdown, takže soudy moc nesoudily, jen větší věci. Věřím, že se to v praxi naplní a soudci si na to zvyknou,“ řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Změnu zákona a vznik specializovaného oddílu urychlil i případ vražedkyně Petry Nové, dříve Janákové, které musel být trest kvůli těhotenství přerušený. Ve vězení otěhotněla, z oplodnění falešně obvinila dozorce, za což ji v roce 2020 odsoudil opavský okresní soud. Za vraždu sběratele před tím dostala trest 30 let vězení.

Specializovaný oddíl má čtyři samostatné pokoje s vlastní kuchyňskou linkou. Vznikly rekonstrukcí asi za 300 tisíc korun. Matky odsouzené za vážnou trestnou činnost v něm budou moci být s dítětem až do jednoho roku jeho věku. Pak bude muset být dítě předáno do péče někoho jiného, matka zůstane ve vězení. „Což není optimistické, celou dobu jsme chtěli, aby matka s dítětem z vězení odcházela. Ale reagovalo se na jakousi skulinku v legislativě,“ řekla ředitelka věznice Monika Myšičková.

Ve věznici funguje od roku 2002 samostatné oddělení pro matky s dětmi do tří let. Jde o odsouzené, kterým končí trest v době, kdy je dětem do tří let, z vězení odcházejí společně. Nyní je ve světelské věznici 14 matek s dětmi.

Ženská věznice se na matky s dětmi specializuje

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v březnu 2000 přestavbou školy v přírodě. První odsouzené ženy do ní nastoupily ve stejném roce v listopadu. Věznice má 763 míst, k 31. květnu v ní vykonávalo trest 734 žen. Jako jediná věznice v České republice zajišťuje výkon vazby a trestu odnětí svobody matek nezletilých dětí.

V úterý slavnostně otevřela také nový dětský koutek a venkovní hřiště, které využijí děti při návštěvách svých matek. „Chceme, aby se děti ve věznici, i přes veškerá bezpečnostní opatření, cítily relativně dobře. Děti jsou často označovány za sekundární oběti trestných činů, proto se jim snažíme návštěvu co nejvíce ulehčit a zpříjemnit,“ řekla mluvčí věznice Jana Rajdlová.