Vražedkyně Janáková se ocitla na svobodě. Ve věznici za nejasných okolností otěhotněla

Události: Těhotenství jako dočasná propustka z vězení (zdroj: ČT24)

Petra Janáková, která je odsouzená ke třiceti letům vězení za zastřelení člověka a pokus o vraždu dalších tří lidí, za mřížemi počala. Devětadvacetiletá vražedkyně se tak ocitla přibližně na patnáct měsíců na svobodě. Zákon totiž zajišťuje těhotným ženám přerušení výkonu trestu až do prvních narozenin dítěte. Podle Lidových novin opustila Janáková opavskou věznici minulý pátek.

Petra Janáková, která je podle TV Nova v šestém měsíci těhotenství, se po propuštění uchýlila do rodné Jilemnice, píše server Novinky.cz.

Incident poukázal na trhlinu v české legislativě, všímají si Lidové noviny. Podle zákona totiž soud musel trestankyni na svobodu propustit. Odsouzená navíc v době přerušení trestu není pod dozorem a ani se nemusí hlásit probačním úředníkům.

„Musíme vyhovět zákonu, ale děláme to s těžkým srdcem, protože se obáváme, že by své jednání mohla opakovat,“ řekl Lidovým novinám Igor Krajdl, místopředseda Krajského soudu v Ostravě, který o přerušení trestu rozhodl. „Zatímco u vážného onemocnění, jako je třeba rakovina nebo leukemie, má soud možnost vězně propustit, u těhotenství zákon říká, že musí,“ dodal Krajdl.

Žádný preventivní krok, který by zabránil tomu, že vražedkyně uprchne za hranice nebo někoho ohrozí, soud přijmout nemohl. V úvahu nepřipadá ani elektronický náramek, který by její pohyb monitoroval. Ten je totiž podle Krajdla možné použít jako náhradu vazby nebo v případě podmíněného propuštění. 

Soud by podle Lidových novin mohl o Janákové znovu rozhodovat až poté, co by se na svobodě nechovala řádně, či se dopustila trestné činnosti. 

Podle Krajdla by  proto bylo žádoucí, aby se zákon změnil alespoň tak, aby v podobných případech bylo možné vězňům dát elektronický náramek.  Podobnou úpravu ale zákonodárci v současnosti nechystají. „Ministerstvo spravedlnosti sice chystá změnu trestního řádu, ale v tomto ohledu se změnou zatím nepočítáme, i s ohledem na to, že k podobným případům téměř nedochází,“ řekl Lidovým novinám mluvčí resortu Vladimír Řepka. 

Pochybení vězeňských pracovníků

Petra Janáková si zatím ze svého třicetiletého trestu odseděla dva roky. Většinu času přitom strávila v královehradecké věznici, kde pravděpodobně loni v prosinci také otěhotněla.

Jakým způsobem počala, není jasné. Podle TV Nova měla ve vazební věznici mužskou návštěvu kolem loňských Vánoc. Během ní ale nejspíš neotěhotněla, protože dvojice údajně nebyla ani chvíli o samotě, píše server iDNES.cz. „Návštěvy jsou pod kontrolou našich příslušníků, slyší, co si povídají, a vidí, co dělají, zda si něco nepředávají,“ vyjádřila se k incidentu mluvčí Vězeňské služby České republiky Petra Kučerová. 

Podle serveru bude nyní Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) šetřit, jestli otcem není některý z dozorců. Nova také zmínila spekulaci, že si trestankyně mohla obstarat sperma od některého ze spoluvězňů.

Šéf Vězeňské služby chce změnu zákona

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal reagoval na incident tím, že současnou legislativu označil za zastaralou. Zákon, který nařizuje přerušení výkonu trestu u budoucích matek, je podle něj potřeba změnit. „Je bohužel skutečností, že odsouzené ženy vnímají otěhotnění jako propustku na svobodu,“ uvedl Dohnal.

Pochybení podřízených v případu Petry Janákové, která otěhotněla za mřížemi, Dohnal komentovat nechtěl. 

Možnost změny zákona připouští ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Dodává ale, že jde o ojedinělý případ a je třeba počkat na závěry vyšetřování. „Je to anomálie, která by se neměla stát. Pokud tam bude nějaké pochybení vězeňské služby, tak z toho vyvodím opatření,“ řekla ministryně.

„Pokud se ministerstvo danou věcí nebude zabývat a ukáže se mezera v zákoně, pak sami připravíme novelu, která by takovým případům předcházela,“ reaguje na incident předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. 

„To je tak specifický případ, že kvůli tomu měnit zákony je kontraproduktivní, abychom nevyvolali další problémy,“ domnívá se naopak exministr spravedlnosti a poslanec Pavel Blažek (ODS).

Doživotní verdikt soud nakonec zrušil

Exmanželům Jaroslavu a Petře Janákovým uložil doživotní trest soud v Hradci Králové loni na podzim. Páru, který se rozvedl až po zadržení policií, hrozilo 15 až 20 let vězení, případně trest výjimečný, pro který se krajský soud nakonec rozhodl. Říjnový rozsudek krajského soudu nebyl pravomocný a manželé se odvolali.

Letos v březnu vrchní soud doživotní tresty nad bývalými manžely zrušil. Petra Janáková si tak má odpykat třicet let vězení a její bývalý manžel o dva roky méně.  

Nejzávažnější zločin spáchali Janákovi 31. července 2017, kdy zavraždili padesátiletého sběratele mincí a známek z Prahy. Pod záminkou, že mají na prodej předměty k rozšíření jeho sbírky, jej vylákali na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem střelila poblíž Lázní Bělohrad zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do pole a muži sebral hotovost ve výši 34 tisíc korun.

Vraždě předcházely čtyři další skutky, u nichž byl motivem rovněž finanční zisk. Dvakrát se manželé neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Navedl je k tomu jejich komplic Martin Herzán, který uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí.

Janák zaměstnance nejprve v noci vylákal na opuštěnou silnici pod záminkou, že půjdou společně vykrást kostel. Muže se na místě snažil přejet autem, způsobil mu však jen pohmožděniny a oděrky. Ani napodruhé, kdy manželé podali zaměstnanci kávu s rohypnolem a poté jej nechali havarovat s vozem, plán nevyšel – zamýšlená oběť opět vyvázla s povrchovými zraněními.

Janákovi podle verdiktu připravovali ještě další dvě loupežné vraždy, a to sběratelů, které si vyhlédli prostřednictvím internetových inzerátů. Chtěli je vylákat na opuštěná místa, kde je Janáková měla střelit zezadu do hlavy v okamžiku, kdy si muži budou prohlížet domnělou sbírku v kufru auta. Jeden muž schůzku na poslední chvíli zrušil. Druhému zachránilo život to, že Janákovi napsal, že přijede bez peněz a nabízené předměty chce nejprve vidět.