ODS, TOP 09 a lidovci půjdou do pražských voleb SPOLU. Nyní jsou rozděleni mezi radu a opozici

Pražská ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do podzimních komunálních voleb v koalici SPOLU. Bude stejná jako na parlamentní a vládní úrovni. Koaliční smlouvu chtějí mít hotovou do konce března. Za volební úspěch budou považovat výsledek nad třicet procent hlasů. Lídr kandidátky bude z řad občanských demokratů. TOP 09 a lidovci jsou nyní spolu se STAN v Praze v uskupení Spojené síly pro Prahu a vládnou s Piráty a Prahou Sobě, zatímco ODS je v opozici vedle ANO.

Předsedové krajských organizací Marek Benda (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Vít Šolle (KDU-ČSL) oznámili společnou cestu do komunálních voleb při podpisu memoranda o spolupráci. „Když skončily podzimní parlamentní volby a viděli jsme ten fenomenální úspěch, kterého SPOLU v Praze dosáhlo, že nás volili nejen naši voliči, ale také lidé, kteří chtěli pravostředovou vládu, dal jsem si za úkol, že vytvoříme takovou koalici v Praze. Věříme, že se nám podaří v podzimních volbách zvítězit,“ řekl Benda.

Podle Pospíšila voliči loni ve sněmovních volbách nevolili pouze proti tehdejšímu bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ale chtěli změnu a středopravou vládu.

Cíl je minimálně třicet procent hlasů

Podepsané memorandum je definitivním dokumentem potvrzujícím spolupráci. Strany mají harmonogram, podle kterého budou podle Bendy dopracovány mimo jiné programové části a koaliční smlouva včetně technických záležitostí. Vše by mělo být hotovo do konce března. „Není to datum nijak smrtící, ale rádi bychom do konce března měli koaliční smlouvu hotovu,“ řekl Benda.

Ve volbách chce SPOLU získat minimálně třicet procent hlasů a směřovat svůj výsledek chce podle Bendy ke čtyřiceti procentům. „Budeme spokojeni, když ten výsledek bude začínat třicítkou,“ dodal Pospíšil. Na prvních 33 místech kandidátky bude mít ODS 18 míst včetně lídra, TOP 09 pak 12 pozic a lidovci tři místa. Kandidát na primátora bude z ODS. Pospíšil řekl, že nepředpokládá, že by občanští demokraté vybrali někoho, kdo by zbylým dvěma stranám vadil.

Není to krok proti současným koaličním partnerům

V nyní vládnoucí koalici s Piráty a Prahou Sobě budou TOP 09 a KDU-ČSL pokračovat. „TOP 09 uzavřela závazek pro toto volební období, a to dodržíme. Bavíme se nyní o tom příštím. Tento krok není krokem proti našim současným koaličním partnerům,“ řekl Pospíšil. Dodal, že by SPOLU v budoucnu rádo v Praze vládlo v obdobném složení jako ve vládě, tedy se STAN a Piráty.

Co nové koalici vadí na současném fungování města, nechtěli říkat. „Toto není začátek předvolební kampaně,“ řekl Benda.

Komunální volby vyhrála v roce 2018 v Praze ODS, která má v pětašedesátičlenném městském zastupitelstvu 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly. ANO má 12 zastupitelů a spolu s ODS je v opozici. Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil má většinu 39 mandátů.