V případu nelegálního sdílení filmů znovu rozhodne soud, škoda přesáhla 150 milionů korun

Část případu nelegálního sdílení filmů na internetu se vrací ke znojemskému okresnímu soudu. Krajský soud v Brně vyhověl odvolání staršího ze dvou obžalovaných. Mladšímu z mužů ponechal podmínku, zrušil však povinnost nahradit škodu, tedy zhruba 70 milionů korun. ČT to potvrdila mluvčí soudu Klára Belkovová. Okresní soud na začátku roku uložil oběma mužům tříletý trest vězení s podmíněným odkladem. Oba také měli nahradit škodu, která podle znalce dosáhla 156 milionů korun.

Případ staršího muže tak znovu projedná okresní soud ve Znojmě. „Krajský soud zrušil napadený rozsudek soudu prvního stupně a vrátil případ zpět. Jedná se o část odsuzující, to znamená, že soud bude znova rozhodovat,“ upřesnila Belkovová.

Mladší z obžalovaných uspěl s odvoláním už v polovině června. „Krajský soud v Brně zrušil u obžalovaného napadený rozsudek v části ve výroku o náhradě škody. Soud rozhodl, že se poškození mají obrátit s nároky na náhradu škody na občanskoprávní soud,“ dodala mluvčí ke druhému odvolání.

Muži získali více než dva a půl milionu

Obžalovaní odešli na začátku roku od soudu s tříletým trestem vězení s podmíněným odkladem na 30 a 36 měsíců, měli také uhradit škodu. Ta podle soudního znalce dosáhla výše 156 milionů korun. Jednalo se o nelegální sdílení tisíců souborů prostřednictvím serveru Hellshare. Zisk mužů ze sdílení byl podle spisu jen asi 2,6 milionu. Mladšímu z mužů určil soud delší podmínku kvůli držení bezmála 900 gramů marihuany.

Podle dřívějšího zjištění ČT oba vinu odmítají. Soubory prý ukládali na internet pouze pro svou osobní potřebu a nevěděli, že si je mohou stáhnout i třetí osoby. Okresní soud nesouhlasil. „V řízení bylo jednoznačně prokázáno, že obžalovaný, jakožto osoba prostředí internetu důvěrně znalá, si byl vědom toho, jakým způsobem server Hellshare funguje a tohoto úmyslně využil s cílem získat majetkový prospěch, což se mu ostatně i povedlo,“ stojí v rozsudku.

Stát obžalovaným zabavil počítače, USB disky a stovky tisíc na účtech.