Za sdílení filmů hrozí osmnáctiletému muži pět let vězení

Policisté zahájili stíhání osmnáctiletého muže z Kroměříže kvůli porušování autorského práva. Na internetové úložiště ukládal filmy, ačkoli k jejich zveřejňování a dalšímu sdílení neměl potřebný souhlas majitelů autorských práv. Tím jim podle kriminalistů způsobil škodu přesahující 1,3 milionu korun. Mladíkovi hrozí až pětileté vězení.

Muž zveřejňoval odkazy ke stažení filmů podle kroměřížské policejní mluvčí Simony Kyšnerové tak, že k souborům mohl mít přístup kdokoliv. „Trestnou činnost páchal více než dva roky. K únoru letošního roku neoprávněně zpřístupnil uživatelům internetu 76 filmových titulů, které byly zveřejněny bez předchozího souhlasu majitelů autorských a distribučních práv,“ uvedla mluvčí.

Podnět k vyšetřování případu dala policii společnost, která se zabývá ochranou autorských práv. Kriminalisté prověřovali kauzu přes rok. Při domovní prohlídce zajistili počítač, který mladík užíval ke sdílení filmů. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí podle Kyšnerové až pětileté vězení, peněžitý trest a propadnutí věci, především počítače, z něhož filmy neoprávněně sdílel.