Soud určil dvěma mužům za nelegální sdílení filmů podmínky. Škoda podle rozsudků přesáhla 150 milionů

Okresní soud ve Znojmě potrestal dva muže tříletým vězením s podmíněným odkladem za nelegální sdílení filmů na internetu. Podle rozsudků, které má Česká televize k dispozici, měla dvojice porušováním autorských práv způsobit škodu 156 milionů korun. Stát mužům zabavil počítače, USB disky, stovky tisíc na účtech, ale také marihuanu nalezenou při domovní prohlídce. Verdikt není pravomocný, oba obžalovaní se odvolali.

Tříletý trest vězení s podmíněným odkladem dostala dvojice mužů za porušování autorských práv kvůli sdílení filmů na internetu prostřednictvím serveru Hellshare. Oba tak podle rozsudků Okresního soudu ve Znojmě získali mezi lety 2013 až 2018 statisíce korun.

„Při domovní prohlídce zajištěný stolní počítač a externí disky sloužily jako nástroj k páchání trestné činnosti, když na zajištěných discích byl z velké části zjištěn stejný obsah jako obsah na servery nahrávaný,“ píše se v rozsudku.

Muži nahrávali filmy v různých jazycích a kvalitách na server, odkud si je mohli stahovat další uživatelé. Šlo řádově o tisíce různých souborů. Za každé stažení dostávali kredity, které si pak nechávali proplatit.

Filmy jsme si stahovali pro sebe, tvrdí obžalovaní

Muži vinu odmítají. Prý soubory ukládali na internet pouze pro svou osobní potřebu a nevěděli, že si je mohou stáhnout i třetí osoby. Soud jim ale neuvěřil. „Filehostingové servery Hellshare a Hellspy patří v České republice mezi největší platformy poskytující obsah nahraný jejími uživateli, je již obecným povědomím, že na těchto serverech dochází k hojnému šíření nelegálního obsahu v podobě různých filmů, seriálů, hudebních či jiných děl, na principu sdílení uživatelem nahraných dat tyto servery fungují,“ stojí v rozsudku.

„V řízení bylo jednoznačně prokázáno, že obžalovaný, jakožto osoba prostředí internetu důvěrně znalá, si byl vědom toho, jakým způsobem server Hellshare funguje a tohoto úmyslně využil s cílem získat majetkový prospěch, což se mu ostatně i povedlo,“ konstatoval okresní soud.

Starší z mužů si měl takto vydělat přes jeden a půl milionu korun. Soud mu tříletý trest podmíněně odložil na zkušební dobu 30 měsíců. Mladší si sice vydělal méně (dle rozsudku 657 tisíc korun), v podmínce má ale strávit o půl roku déle. Při prohlídce u něj totiž policisté kromě disků plných filmů našli ještě skoro 900 gramů sušené marihuany. Ta má spolu se zajištěnými počítači, externími disky a s částí peněz z obstavených účtů propadnout státu.

Celková škoda se podle soudního znalce vyšplhala přes 156 milionů korun. Za jedno stažení filmu počítal s částkou okolo jednoho až dvou set korun podle toho, o jaký šlo titul. A také podle kvality nahrávky. Muži musí škodu uhradit poškozeným společnostem, které u soudu zastupovala Česká protipirátská unie.