Po loňské pauze začne v sobotu Brněnská muzejní noc. Výstavy i památky budou otevřené do půlnoci

Po loňské pauze kvůli covidové pandemii se v sobotu v Brně znovu uskuteční muzejní noc. Brány některých výstavních síní, galerií nebo památkových objektů zůstanou otevřené až do půlnoci. Kromě expozic se mohou lidé těšit na doprovodný program, třeba komentované prohlídky, koncerty, tvůrčí dílny a módní přehlídku. Muzejní noc se v Brně obvykle koná v květnu. Letos na jaře však ještě epidemická situace nebyla optimální, nakonec se tak většina institucí dohodla na srpnovém termínu.

O kyvadlovou dopravu mezi muzei a galeriemi se postará Dopravní podnik města Brna, lidé mohou poprvé využít také sdílená kola, řekla koordinátorka muzejní noci Andrea Vojtěchovská z Moravské galerie. Většina výstav bude přístupná od 18:00 do 24:00 za dobrovolné vstupné, případně s výraznou slevou oproti normální provozní době.

Kromě Moravské galerie nebo Domu umění města Brna se veřejnosti otevřou také některé další budovy, například krajský úřad, Česká národní banka, Knihovna Jiřího Mahena nebo Zetor Gallery. Naopak chybí někteří tradiční účastníci, konkrétně Technické muzeum Brno a Moravské zemské muzeum, kterým letní termín z různých důvodů nevyhovoval.

Letos bez „Špilasu“

Do muzejní noci se nezapojí ani hrad Špilberk. Od 16:00 totiž bude uzavřený kvůli přípravě večerního ohňostroje festivalu Ignis Brunensis, odpalovaného právě ze Špilberka. Ohňostroj startuje ve 22:30 a lze jej sledovat také ze zahrady vily Tugendhat. Zahrada bude volně přístupná, stejně jako sousední zahrada vily Löw-Beer.

Malá skupina zájemců se v sobotu večer dostane také přímo do vily zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Prohlídky začínají ve 21:00 a 21:20, vždy ale pouze pro šestnáct lidí.

„Možnost zhlédnout interiéry významné památky UNESCO a na závěr pak pozorovat ohňostroj z takzvané dětské terasy vily je speciální záležitost. Kapacita je samozřejmě omezená, zájemci si tedy musí předem zakoupit vstupenky v ceně 800 korun,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. Vybrané vstupné zamíří na účet Sociálního nadačního fondu města Brna a Jihomoravského kraje. 

Přesný program letošní akce najdou zájemci na webu Brněnské muzejní noci.