Zavřete oči... později. Přichází Festival muzejních nocí

Česká muzea, galerie a další instituce opět ponocují. Přes pět set zařízení ve více než sto padesáti městech se od 17. května do 8. června připojí k Festivalu muzejních nocí. Patnáctý ročník bude zahájen v Muzeu Karlovy Vary, nocování tradičně uzavře Praha.

Například na Vysočině se zapojilo čtrnáct institucí. Jako první bude Muzejní noc pořádat Muzeum Vysočiny Pelhřimov a Městské muzeum v Kamenici nad Lipou v pátek 17. května. V Pelhřimově se bude konat před zámkem a ve výstavní síni a freskovém sále pánů z Říčan. Součástí programu bude ochotnické představení divadelního spolku Rieger, které připomene letošní padesáté výročí vyhlášení městské památkové rezervace Pelhřimov. 

Jihlavská muzejní noc začne 7. června v Muzeu Vysočiny zahájením výstavy věnované jihlavskému havířskému průvodu a archeologickým nálezům spojeným nejen s hornickou minulostí města. Noční prohlídky budou moci absolvovat na zámku ve Velkém Meziříčí nebo v Telčském domě, jehož součástí je starobylé sklepení a expozice věnovaná historii města. Komentované prohlídky pro děti budou v mlynářském muzeu v Horních Dubenkách nebo v Muzeu autíček v obci Příseka na Jihlavsku.

  • Festival se koná u příležitosti Mezinárodního dne muzeí, který se slaví 18. května.
  • První Muzejní noc se uskutečnila v roce 2004 v Praze z iniciativy Národního muzea, zájem ale netradiční propagaci muzejnictví rozšířil po celé republice.
  • Festivalu se účastní především muzea a galerie, ale také knihovny, památkové či církevní objekty, divadla, kulturní domy a další subjekty.
  • Ve většině z nich je vstup na prohlídky a doprovodný program bezplatný, případně pořadatelé volí dobrovolné vstupné.

Tématem Muzejní noci pod Ještědem je návrat do budoucnosti.  Uskuteční se 17. května, mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou budou jezdit historické tramvaje a autobusy. V Liberci bude hlavní část programu od 18:00 na křižovatce mezi Severočeským muzeem, Technickým muzeem a Oblastní galerií. Křižovatka bude pro dopravu uzavřena, vystoupí tam hudební i taneční soubory. Na závěr organizátoři slibují show z budoucnosti.  V Liberci se k muzejní noci připojí i zábavní centrum iQLandia. Návštěvníky bude lákat na arénu robotů, ve které se proti sobě postaví Lego Mindstorms, a také na evoluční stezku.

Jablonecké muzeum spojí akci s připomenutím 115 let od svého založení. „Oslavy výročí zahájíme v 18:00 před budovou muzea společným vypuštěním 115 balonků v muzejních barvách,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. V Jablonci se do muzejní noci zapojí ještě galerie MY a Dům národopisců Scheybalových spolu s přilehlým kostelem svaté Anny. „Nejzajímavější částí večera bude koncert Bohemian Cristal Instrument Lenky Morávkové. Předvede, že sklo může posloužit i jako skvělý hudební nástroj,“ uvedla Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra. 

V Plzni zvou poslední květnový den na hudební program. V hlavní budově Západočeského muzea vystoupí vokální uskupení Hlasoplet, v Národopisném muzeu Lidová muzika z Chrástu, v Muzeu církevního umění zazní písně gotiky a renesance a v Muzeu loutek vystoupí flašinetář Jan Bondra. Návštěvníci si mohou také prohlédnout stálé výstavy i expozice v těchto objektech nebo si poslechnout přednášku odborníků či vyzkoušet svou šikovnost v tvůrčích dílnách.

Linka Pražské muzejní noci
Zdroj: ČT24/Národní muzeum

Desítky institucí se zapojí do Pražské muzejní noci 8. června. Opět je propojí mimořádná autobusová linka. Vedle výtvarných muzeí a galerií se mohou zájemci podívat třeba do Anatomického muzea, kde se mimo jiné dozví, jaké techniky se používají ke zhotovení preparátů. Zajímavá může být noční prohlídka botanické zahrady. Přístupná veřejnosti bude také Česká národní banka, kde je připravena expozice v původním trezoru. Český rozhlas zase přiblíží dějiny rozhlasového vysílání a za historií parních lokomotiv se lze vydat do Výtopny Zlíchov.

O tom, kdy se jednotlivé Muzejní noci konají a jaký je pro návštěvníky připraven program, informují webové stránky. Zájemci večerních prohlídek se můžou 24. května vydat také na další podobnou akci – Noc kostelů.