Znojmo bude mít nového starostu i koalici. Jan Groise nahradí Jakub Malačka

Znojemská radnice má novou koalici. Skládá se z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Pro Znojmo. Poslední dva subjekty nahradily hnutí ANO, s kterým měli sociální demokraté politické neshody. Podle koaliční smlouvy bude starostou dosavadní místostarosta Jakub Malačka (ČSSD), který nahradí svého stranického kolegu Jana Groise. Personální změny má v pondělí ještě potvrdit zastupitelstvo.

Konflikty v původní koalici ve Znojmě vygradovaly loni na podzim, kdy koaliční ANO požadovalo spolu s opozičními zastupiteli odstoupení starosty Jana Groise z funkce. Grois tak učiní v pondělí, jelikož nové koaliční strany na svém starém požadavku trvaly.

Jakub Malačka bude mít podle nové koaliční smlouvy v gesci investice, majetek, IT, územní plán, kancelář starosty, oddělení vnějších vztahů a Zdravé město Znojmo. Současný starosta Grois bude místostarostou pro školství a odbory dopravy, vnitřní správy a přestupků.

„Místostarosta Karel Podzimek (ODS) bude mít nadále na starost oblast kultury a sportu, odbor živnostenský a komunikaci s krajem. Oblast cestovního ruchu bude mít nově na starost budoucí místostarosta Lukáš David (Pro Znojmo), který bude odpovědný i za implementaci Marketingové strategie cestovního ruchu města Znojma 2030, za meziregionální spolupráci a město zastoupí také v destinační společnosti ZnojmoRegion. Dále bude mít v gesci odbor výstavby a odbor finanční,“ popsala mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Místostarostou se stane také lidovec Pavel Jajtner, bude odpovědný za zdravotní a sociální věci, za odbor správní a za komunikaci s krajem. Na pozicích radních mají zůstat Vlastimil Tima a Tomáš Buršík (ČSSD). Novými radními se stanou Jakub Krainer (Pro Znojmo) a Marek Venuta (KDU-ČSL).

Komunální volby ve Znojmě v roce 2018 vyhrála téměř s 25 procenty hlasů ČSSD, druhé skončilo hnutí ANO a na třetím místě Pro Znojmo s podporou Změny. Čtvrtá byla ODS. Do zastupitelstva se dostala ještě KSČM, KDU-ČSL, SPD a Piráti.