Starosta Znojma Grois chce vytvořit novou koalici. ANO by v ní nahradili lidovci a Pro Znojmo

Koalici občanských a sociálních demokratů ve Znojmě zřejmě doplní KDU-ČSL a Pro Znojmo. Tyto dva subjekty nahradí hnutí ANO, které dosud tvořilo koalici s ČSSD a ODS. O podepsání memoranda o vzniku nové koalice informoval v pondělí večer starosta města Jan Grois (ČSSD) na svém facebookovém profilu. Lidovci a Pro Znojmo ovšem dále na Groisově odstoupení z funkce starosty trvají.

K sestavení nové koalice Grois vyzval minulý týden, protože hnutí ANO podle něj ztratilo důvěryhodnost. Členové ANO se zastupiteli opozičních stran začátkem října žádali, aby odstoupil z vedení radnice a podle Groise podpisy iniciovalo právě hnutí ANO.

„V průběhu tohoto a minulého týdne jsme vedli velmi intenzivní jednání se všemi politickými stranami působícími v zastupitelstvu. Dnes jsme podepsali memorandum o vzniku nové koalice s ODS, KDU-ČSL a Pro Znojmo,“ uvedl v pondělí večer starosta.

Předseda oblastní organizace hnutí ANO Znojmo David Štolpa vnímá Groisovo rozhodnutí jako nerespektování nové koaliční smlouvy, kterou hnutí s ČSSD uzavřelo 7. prosince.

„Starosta vytváří novou koalici i přes skutečnost, že k aktuálnímu okamžiku není vypovězena koaliční smlouva stávající. Pokud se i přes svůj nedávný veřejný závazek své funkce nakonec nevzdá, bude to další projev nečestného jednání a pokračující trend pokleslé politické kultury. Navíc noví koaliční partneři požadavek na jeho odstoupení deklarují. Domnívám se, že nepodílení se Jana Groise na vedení města je jedinou možností, jak si může KDU-ČSL a Pro Znojmo alespoň částečně zachovat před voliči tvář,“ sdělil Štolpa.

Lídr lidovců: ANO se projevilo jako nedůvěryhodné i pro nás

Budoucí koaliční strany hlasovaly pro zařazení bodu o odvolání Groise z vedení radnice na zasedání zastupitelstva 7. prosince. Tehdy se právě členové hnutí ANO k zařazení bodu nepřipojili.

„Zastupitelstvo situaci změnilo. Hnutí ANO se projevilo jako nedůvěryhodné i pro nás. Po prohlášení pana Groise o sestavení nové koalice jsme byli přizváni k rozhovorům a shodli jsme se na tom, že nyní není možný jiný model vládnutí. Požadavek na odstoupení starosty ale platí. Sám ve svém facebookovém příspěvku z minulého týdne uvedl, že je ochotný v zájmu stabilní koalice se svého postu vzdát. Předpokládám, že jeho místo nahradí někdo z ČSSD, my se o post starosty nebudeme ucházet,“ uvedl lídr lidovců z komunálních voleb Pavel Jajtner.

Na požadavku odstoupení z funkce starosty trvá i Pro Znojmo. „Nově vznikající koalice s Groisem jako starostou nepočítá. Měli jsme spolu neshody, ale na druhou stranu ČSSD má i jiné kádry, ve které máme důvěru, a jsou tam i programové průsečíky. Teď vzniká koalice pro krizové období, doba je vážná a není čas na politikaření. Není lehké trvat na všech svých zásadách, i když jsem se musel psychicky připravit na společné jednání,“ sdělil za stranu Jiří Kacetl, který koalici často kritizoval.

Také Grois na svém facebooku v pondělí uznal předchozí neshody s Pro Znojmo i lidovci. „Vím, že jsme měli v mnohých věcech úplně rozdílné názory a v minulosti jsme proti sobě svedli nejednu politickou bitvu. Na druhé straně to byly vždycky politicky čitelné subjekty s jasným názorem. Jako jediní také projevili odvahu podílet se v této nelehké době na vedení města. Věříme, že noví partneři přinesou novou energii a nové myšlenky, které nám pomohou překonat stagnaci posledních měsíců,“ uvedl Grois. Doplnil, že přes Vánoce budou strany dolaďovat program koalice, který představí v lednu společně s novým vedením.

Komunální volby ve Znojmě v roce 2018 vyhrála téměř s 25 procenty hlasů ČSSD, druhé skončilo hnutí ANO a na třetím místě Pro Znojmo s podporou Změny. Čtvrtá byla ODS. Do zastupitelstva se dostala ještě KSČM, KDU-ČSL, SPD a Piráti.