Předsedkyně pirátských zastupitelů v Praze rezignovala. Kvůli schůzkám s obviněným manažerem

Události: Krausová rezignovala na předsedkyni pirátských zastupitelů (zdroj: ČT24)

Michaela Krausová rezignovala na svou funkci předsedkyně pražských zastupitelů za Piráty. Důvodem byly informace médií o jejích schůzkách s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, který stojí před soudem kvůli korupci a manipulaci veřejných zakázek. V čele zastupitelského klubu Krausovou nahradil Viktor Mahrik.

„Moje chyba byla, že jsem nesprávně odhadla, jakým způsobem budou tyto již ukončené schůzky prezentovány. Nechci, aby tyto již dříve ukončené schůzky jakkoliv poškozovaly Pirátskou stranu a naši dobře fungující koalici na pražském magistrátu. Proto jsem se přes nesouhlas našeho klubu rozhodla rezignovat na post předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů, stát se řadovou neuvolněnou zastupitelkou a dále se věnovat práci pro Pražany,“ oznámila Krausová.

Doplnila, že koalice Pirátů s Prahou sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN) neposkytla reklamní společnosti žádné výhody. „To se bohužel nedá říct o ODS, kteří v minulosti na firmu vliv měli. Svědčí o tom i fakt, že pod taktovkou ANO čelili vážnému podezření z korupce,“ dodala. Zástupci občanských demokratů i hnutí ANO její výroky odmítli.

Schůzky s Tenzerem byly podle Krausové osobní. „Politiky se týkaly pouze tím, že jsem postoupila kolegům jeho podněty z oblasti reklamy,“ uvedla. S manažerem společnosti se prý seznámila v roce 2017, kdy ještě nebyla v politice. Jakmile se prý dozvěděla o jeho trestním stíhání, schůzky ukončila. „To je celý příběh, žádná výhoda pro reklamní firmy nebyla,“ dodala.

Ke schůzce Tenzera s Krausovou se nechtěla vyjádřit ani firma JCDecaux. „Byla to soukromá schůzka pana Tenzera, takže my to jako firma nebudeme komentovat,“ konstatoval mluvčí společnosti Jiří Chvojka.

Piráti přiznali, že něco není v pořádku, myslí si Udženija

Kromě opozičních zastupitelů Krausovou kritizoval i předseda klubu Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Mrzí mě, že místo vysvětlení říkáte, kdo všechno bral peníze. Napadáte okolí, které se logicky ptá, místo abyste to vysvětlila,“ uvedl na zastupitelstvu Pospíšil.

Předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija vyzvala Piráty, aby přestali používat slovo transparentnost. „Tím jejím odstoupením jste se přiznali, že něco není v pořádku,“ míní Udženija. Krausové se zastal primátor Zdeněk Hřib (Piráti): „Vašemu příběhu chybí pointa, že by mělo docházet k nadržování firmě JCDecaux,“ obhajoval zastupitelku Hřib. Dále podotkl, že Tenzer je před soudem spolu s politikem ODS Michalem Valentou.

Do čela pirátského klubu se místo Krausové postavil Viktor Mahrik, zastupitelé si také zvolili místopředsedy, jimiž se stali Eva Horáková a Jaromír Beránek. Mahrik se přitom v minulosti s Tenzerem také setkával a stejně jako jeho kolegyně schůzky nezapsal do stranické evidence. Hájí se tím, že je měl zapsané ve veřejném kalendáři. „Teď jsem je radši na základě té kauzy napsal i do evidence lobbistických kontaktů,“ prohlásil Mahrik.

První ze dvou schůzek se podle něj týkala pozvání na konferenci o pražském mobiliáři, kterou pořádala firma JCDecaux a které se účastnil. Na druhé schůzce řešil problematiku dceřiné společnosti JCDecaux Rencar, jež se soudí s dopravním podnikem o platnost exkluzivní smlouvy na reklamu v MHD. S manažerem se Mahrik potkal ještě na zahájení Signal Festivalu, šlo ale prý o náhodné setkání.

Praha má se společností JCDecaux uzavřenou smlouvu na provoz přístřešků MHD. Firmě skončí smlouva v roce 2021, minulé vedení města ji označilo za nevýhodnou a rozhodlo o jejím neprodloužení. Nyní se připravuje nový tendr na provozovatele přístřešků. „Aktivity, které se kolem toho dějí, a ty různé schůzky na to teď budou házet špatné světlo,“ obává se zastupitel hnutí ANO Patrik Nacher.

„Je to samozřejmě nešťastné, nicméně já doufám, že to do transparentnosti výběrového řízení nezasáhne,“ uvedl Jan Chabr (TOP 09).