Do záchrany olomoucké zoo se pustili i studenti. Likvidace škod po vichřici bude pokračovat na podzim

S odstraňováním následků vichřice Eberhard v areálu olomoucké zoo pomohlo v červnu i pět stovek studentů středních škol z celého Olomouckého kraje. Silný vítr v březnu v zoo vyvrátil stovky stromů a na mnoha místech poničil oplocení zahrady a také několik výběhů pro zvířata. Likvidace škod by podle mluvčí zoo Ivety Gronské měla pokračovat na podzim.

Zoo na Svatém Kopečku v závěru školního roku požádala školy o pomoc, největší nábor pomocníků zajistilo Slovanské gymnázium v Olomouci. Zájem studentů byl tak velký, že dopravní podnik musel vypravit posilové autobusové linky.

„Během třiceti minut vyjely od vlakového nádraží směr Svatý Kopeček tři autobusové linky, z toho jedna přímá, což bylo zásadní. Pedagogický sbor zmiňovaného gymnázia s sebou totiž přivezl téměř 200 studentů,“ uvedla Gronská. Další studenti dorazili i z ostatních škol v kraji, dohromady jich bylo kolem pěti set.

Děkuji nejen svému vytrvalému pracovnímu týmu, ale i jeho výrazné posile v podobě studentů, kteří přišli s myšlenkou a odhodláním zahradě pomoci.
Robert Nádvorník
vedoucí úseku péče o zeleň v Zoo Olomouc

Lidé přispívají na účet i do pokladniček

Vichřice, která se prohnala svatokopeckou zoo, poslala k zemi zhruba osm set stromů a vítr poškodil i některé výběhy. Pracovníci zoo s pomocí dobrovolníků škody průběžně odstraňují a další práce by měly pokračovat na podzim. Vedení zoo založilo také krizový účet, přispívat mohou lidé i do pokladniček v areálu.

„Olomoucká zoologická zahrada se už téměř vrátila do své původní podoby, některé výběhy dokonce vypadají po opravách lépe než před vichřicí. Zvířata jsou všechna ve svých domovech,“ řekla Gronská. Škody způsobené vichřicí Eberhard jsou vyčísleny na deset milionů korun.

Vichřice Eberhard poškodila v březnu nejenom areál Zoo Olomouc, ale také lesní porosty po celém Česku. Odhady ministerstva zemědělství mluví zhruba o dvou milionech kubíků dřeva. Například Lesy ČR vyčíslily škodu na půl miliardy korun.