Na poničenou zoo v Olomouci lidé vybrali skoro 200 tisíc. Pět milionů dá na obnovu město

Celkem 186 tisíc korun už přispěli Češi na obnovu olomoucké zoo, kterou na začátku března zasáhla vichřice Eberhard. Pět milionů korun teď zoo slíbil i olomoucký magistrát. Podle odhadů vedení zahrady mohla celková škoda přesáhnout 10 milionů korun. Z 800 popadaných stromů je už většina odklizená, práce na obnově areálu ale budou pokračovat několik dalších měsíců.

„K dnešnímu dni nám lidé na krizové konto a prostřednictvím dárcovských SMS přispěli asi 186 tisíc korun,“ uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Celkovou škodu pojišťovna definitivně vyčíslí během příštího týdne, podle odhadů olomoucké zoo by ale mohla přesáhnout i deset milionů korun: „Následky jsou opravdu rozsáhlé a pojišťovna proplatí jen část,“ řekla Gronská a dodala, že finanční pomoc už odsouhlasil i olomoucký magistrát: „Město nám přislíbilo pět milionů. To je víc, než jsme čekali.“

Ačkoli se už velkou část popadaných stromů podařilo zlikvidovat, práce na obnově areálu budou pokračovat ještě dlouho: „V této fázi jsou velmi důležití dobrovolníci. Ti nám teď pomáhají s odklízením větví i sezonními pracemi, které se nám kvůli vichřici nedařilo včas obstarat. Na začátku května začneme odklízet i ve výbězích,“ uvedla Gronská a dodala, že po výsadbě nových stromů se bude areál dostávat do původního stavu i několik desítek let.

Ze všeho nejdřív chce zoo odchytit zvěř, která utekla z poničených výběhů: „V rámci areálu se teď pohybuje několik jelenů sika a daňků evropských z nejvíce zasažené části, ti by se už v brzké době mohli vrátit do svých výběhů,“ vysvětlila Gronská.

Do přilehlých lesů mimo areál zoo pak utekli tři kozorozi kavkazští. Podle zaměstnanců zoo je odchyt náročný. „Dlouhodobě sledujeme, kde se zvířata pohybují, krmí a kam by případně mohla utéct,“ řekla Gronská. Dodala, že zvířata jsou teď spíše plachá, a návštěvníky lesa by tak neměla ohrozit.

Vichřice Eberhard se olomouckou zoo prohnala v noci z 10. na 11. března. Milionové škody zanechala na poničených výbězích a především popadaných stromech. O stovky stromů už přitom zoo přišla v minulých letech kvůli kůrovcové kalamitě. I přes rozsáhlé škody zůstala návštěvníkům přístupná téměř bez omezení.