Zoo Olomouc likviduje následky vichřice. Na pomoc svolá i dobrovolníky

Několik měsíců by mělo trvat odstraňování následků silného větru, který se zoologickou zahradou v Olomouci prohnal v noci 10. března. Popadané stromy v areálu teď likviduje harvestor. Práce probíhají v místech, kam lidé běžně nechodí – pohyb návštěvníků zůstává omezen jenom u makaků. Škody zatím zoo nevyčíslila.

Březnová vichřice Eberhard v areálu zoo v Olomouci na Svatém Kopečku za sebou zanechala stovky popadaných stromů a také několik poničených výběhů. Den po větrné smršti byla zahrada uzavřena a zaměstnanci začali s likvidací škod. V omezeném provozu pak zoo otevřela následující den. 

V areálu teď popadané stromy likviduje harvestor. Stroj zoologické zahradě zapůjčila společnost Lesy města Olomouce. „Stroj, který průběžně využíváme v námi spravovaných lesích, je teď více potřeba v zoo, aby popadané stromy co nejrychleji zpracoval a bylo možné je odvézt ze zasaženého prostoru,“ řekl ředitel Lesů města Olomouce David Janásek. 

Makakové mají zatím klid

Vichřice Eberhard poškodila i několik výběhů. Všechna nebezpečná zvířata se pracovníkům zoo podařilo okamžitě zajistit. Z výběhů nicméně uniklo několik jelenů sika, daňků evropských a kozorožců kavkazských. Všechna tato zvířata jsou zatím v lesích mimo zoo.

Pohyb návštěvníků je omezen pouze ve výběhu makaků, kterým návštěvníci zoo běžně procházejí. Uzavřena je lávka, která čeká na posouzení statika. Dále platí upozornění, aby lidé neopouštěli vyznačené trasy.

Výběh makaků v Zoo Olomouc po vichřici Eberhard
Zdroj: Zoo Olomouc

Pomůžou i dobrovolníci

Harvestor by měl v areálu zoo pracovat zhruba dva týdny. Podle vedení zahrady to pohyb návštěvníků nijak neomezí. Postupně se bude posunovat po zasažené stráni, takže se přiblíží k cestě vedoucí od výběhu sobů k vjezdu do Safari Euroasie.

Hned jak těžká technika skončí, nastoupí dobrovolníci, kteří se postupně sami hlásí. Bude potřeba zlikvidovat zbylé větve. „K dnešnímu dni evidujeme 103 dobrovolníků. Na dnešní dobu, ochotu nezištně pomoci a věnovat takovéto pomoci svůj čas je to lidí mnoho,“ řekla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. Všechny dobrovolníky bude zoo včas informovat.

V uplynulých letech přišla olomoucká zoo o stovky stromů. Lesy poničil nejenom silný vítr, ale také kůrovec. Chybějící stromy pracovníci zahrady nahrazují novými mladými stromky. Loni se jich podařilo vysadit zhruba tři tisíce, zejména listnatých.