TÉMA

Eberhard

Dobrovolníci vysadili v olomoucké zoo poškozené vichřicí už tisíce nových stromů. Další přibudou na jaře

Dobrovolníci v olomoucké zoo na Svatém Kopečku vysadili po březnové vichřici Eberhard tisíce malých sazenic stromů a desítky vzrostlejších listnáčů. Vichřice v areálu zoo zlikvidovala asi 800 dřevin a poničila i několik výběhů zvířat. S obnovou lesního porostu se bude pokračovat na jaře. Škody způsobené silným větrem vedení zoo odhadlo zhruba na deset milionů korun.
27. 11. 2019|

Kozorožci, kteří utekli před vichřicí, jsou zpátky v olomoucké zoo. Čeká se na návrat daňků a jelenů

Posledního ze tří kozorožců kavkazských, kteří v březnu utekli ze zoologické zahrady v Olomouci při vichřici Eberhard, se podařilo pracovníkům zoo odchytit. Silný vítr tehdy na mnoha místech poničil výběhy a několik kozorožců, jelenů a daňků toho dokázalo využít. Odchyt kozorožců byl složitý a nakonec museli pracovníci zoo použít i narkotizační pistoli. Zvířata útěk přežila bez úhony a už jsou zpět ve svých výbězích.
7. 6. 2019|

Na poničenou zoo v Olomouci lidé vybrali skoro 200 tisíc. Pět milionů dá na obnovu město

Celkem 186 tisíc korun už přispěli Češi na obnovu olomoucké zoo, kterou na začátku března zasáhla vichřice Eberhard. Pět milionů korun teď zoo slíbil i olomoucký magistrát. Podle odhadů vedení zahrady mohla celková škoda přesáhnout 10 milionů korun. Z 800 popadaných stromů je už většina odklizená, práce na obnově areálu ale budou pokračovat několik dalších měsíců.
26. 4. 2019Aktualizováno27. 4. 2019, 18:32|

Vichřice v olomoucké zoo zničila lesy i výběhy. Několik zvířat se stále toulá mimo areál

V areálu olomoucké zoo na Svatém Kopečku pokračuje likvidace škod po vichřici Eberhard. Silný vítr, který zasáhl zoo v noci z 10. na 11. března, vyvrátil asi osm set stromů a poškodil několik ubikací pro zvířata. Uprchlo i několik daňků, jelenů a kozorožců. Tři zvířata olomoucká zoo stále hledá.
28. 3. 2019|

Zoo Olomouc likviduje následky vichřice. Na pomoc svolá i dobrovolníky

Několik měsíců by mělo trvat odstraňování následků silného větru, který se zoologickou zahradou v Olomouci prohnal v noci 10. března. Popadané stromy v areálu teď likviduje harvestor. Práce probíhají v místech, kam lidé běžně nechodí – pohyb návštěvníků zůstává omezen jenom u makaků. Škody zatím zoo nevyčíslila.
22. 3. 2019|

Pojišťovny evidují po vichru Eberhard škody za stovky milionů, další nahlásili chalupáři po víkendu

Pojišťovny mají po víkendu nahlášeny další škody z řádění vichřice Eberhard z minulého týdne, jejichž objem nyní dosahuje stovek milionů korun. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Zhruba polovinu škod již vyřídily. Události klienti hlásili prakticky z celé republiky, typicky šlo o poškozené střechy, přístřešky, rozbitá okna a zatečení do budov.
18. 3. 2019|

Lesy ČR hlásí po vichřici škody za půl miliardy. Eberhard poškodil dva miliony kubíků dřeva

Vichřice Eberhard poškodila po celém Česku na dva miliony kubíků dřevin. Odhaduje to ministerstvo zemědělství. Jen samotné Lesy ČR vyčíslily škody po vichřici na půl miliardy korun. České televizi to řekla mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Zpracování kalamitního dřeva je teď prioritou nejen pro těžaře, ale i pro pily. Poškozené stromy by jinak mohl napadnout kůrovec, a využitelné dřevo tak znehodnotit.
14. 3. 2019|