Lesy ČR hlásí po vichřici škody za půl miliardy. Eberhard poškodil dva miliony kubíků dřeva

Vichřice Eberhard poškodila po celém Česku na dva miliony kubíků dřevin. Odhaduje to ministerstvo zemědělství. Jen samotné Lesy ČR vyčíslily škody po vichřici na půl miliardy korun. České televizi to řekla mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Zpracování kalamitního dřeva je teď prioritou nejen pro těžaře, ale i pro pily. Poškozené stromy by jinak mohl napadnout kůrovec, a využitelné dřevo tak znehodnotit.

„Přesné informace o všech škodách nemáme. Můžeme vycházet z údajů LČR. Odhadovaný objem dříví poškozený vichřicí Eberhard je dva miliony metrů krychlových,“ řekl ČT mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „Nejpostiženější jsou státní lesy v Moravskoslezském a Olomouckém kraji,“ dodává mluvčí LČR Eva Jouklová. 

„Je to všechno odhad, protože třeba v Olomouckém kraji je ještě řada cest zavalených, do mnoha míst jsme se nedostali, čísla budeme upřesňovat v nejbližších dnech,“ vysvětluje mluvčí. Objem zničeného dřeva Lesů ČR představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb. 

Těžařů je málo, dřevo po vichřici může napadnout kůrovec

Těžaři a firmy musí vytěžit a zpracovat spadené kalamitní dřevo přednostně, jinak ho znehodnotí kůrovec. Jenže firmy trápí nedostatek zaměstnanců: „Nároky na těžební firmy budou neskutečné, zvýšit těžbu ale podle mě nejsou schopny. Jedna skupina lidí se na kalamitu vrhne v lese, začne spadené dříví těžit, zkracovat, odvětvovat, a pak ho pošle ke zpracování. Ten problém nedostatku lidí je ale jak v lese, tak i v pile. Často se přetahujeme o stejné lidi,“ upozorňuje předseda Společenstva dřevozpracujících podniků v ČR Petr Pražan.

To potvrzuje i Asociace lesnických dřevozpracujících podniků. Jejich členům chybí řádově stovky lidí, kteří by zajistili těžbu, úklid a následně i zalesňování. Situace se proto řeší lokálně pomocí brigádníků nebo si firmy hledají zaměstnance v zahraničí.

Třeba pila Mayr-Melnhof Holz v Paskově ještě na kalamitní dřevo po vichřici kapacitu má: „Náš provoz probíhá nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. V souvislosti s nedělní vichřicí Eberhard jsme ještě schopni o něco navýšit množství zpracované kulatiny, což určitě učiníme, abychom pomohli s odklízením následků,“ uvádí Account Manager největší tuzemské pily Mayr-Melnhof Holz Paskov Tomáš Neščák – pila jinak zpracovává převážně kůrovcové dřevo.

„Kalamitní dřevo po vichřici má v tuto chvíli větší šanci na prodej než dřevo napadené kůrovcem. V mnoha případech se z něj dá ještě zachránit slušné dříví. Na pile se to buď pořeže na prkna, hranoly, nebo se z toho udělá papír nebo dřevotřískové desky. Kůrovcové dřevo skončí v papírnách nebo v kotli – je namodralé, šedivé, nedá se z něho nic vyrobit,“ říká Petr Pražan.

Vítr dosahoval rychlosti až 125 kilometrů za hodinu

Následky silného větru odstraňovali moravskoslezští hasiči ještě ve čtvrtek. „Na vyvrácené nebo nalomené dřeviny či o objekty opřené stromy upozorňovali hasiče hlavně pozorní kolemjdoucí. Stejně tomu bylo i dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) odpoledne, kdy si pejskař všiml nebezpečně nakloněného a velmi vzrostlého modřínu na okraji Bělského lesa v Ostravě-Zábřehu,“ řekl mluvčí. Dodal, že hrozilo zřícení stromu na chodník a frekventovanou silnici.

Vichřice Eberhard zasáhla území Česka v noci z neděle na pondělí. Vítr dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu. Místy měl sílu orkánu, třeba na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun. Zatím poslední velkou škodu z vichřice státní lesy utrpěly v říjnu 2017, kdy orkán Herwart poničil 1,7 milionu metrů krychlových dřeva.