Meteorologové varují před větrem. Na Sněžce dosáhl v nárazech síly orkánu

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil ve středu ráno silný vítr. Na Sněžce podle meteorologů dosáhl v nárazu rychlosti 137 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, značí mírné nebezpečí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal před silným větrem dvě výstrahy.

Meterologové varovali před větrem v centrální části republiky, po aktualizaci výstraha s nízkým stupněm nebezpečí skončila ve středu už ve 12:00. Týkala se některých regionů na Vysočině, v Jihomoravském, Pardubickém a Olomouckém kraji. 

Pro severovýchod Česka přibyla výstraha také před větrem, a to od čtvrtečních 7:00 do půlnoci. V částech Olomouckého a Moravskoslezského kraje lze očekávat silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti 55 až 70 kilometrů za hodinu, na horách kolem 90 kilometrů za hodinu. Může lámat stromy a větve, způsobit menší škody na budovách, odnášet předměty nebo zkomplikovat dopravu, uvedli meteorologové.

Na nejvyšší hoře Česka zaznamenali meteorologové ve středu ráno vítr o síle orkánu. „Předpokládáme, že horní úsek lanovky kvůli silnému větru nepojede celý den,“ řekl náčelník lanovky Jiří Špetla.

Sněžka nemá podle zástupců Správy Krkonošského národního parku ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a je pro středoevropské horstvo vzácný. Podle meteorologů je proto klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších. Odborníci takový typ hory nazývají karlingem nebo také matterhornem, podle názvu alpské hory.

Horská služba očekává laviny středních rozměrů

Podle horské služby je na hřebenech Krkonoš okolo 110 až 150 centimetrů sněhu. Po oblevě a dešti se prudce ochladilo, čímž vznikla ledová krusta, na kterou napadlo za posledních 24 hodin za působení silného větru deset centimetrů sněhu, za poslední tři dny to bylo 40 centimetrů sněhu. Více sněhu je na některých závětrných svazích a odtrhových zónách.

„Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů,“ uvedl lavinový preventista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Vítr potrápil Česko už koncem předchozího týdne a o víkendu, v menší míře i v pondělí, kdy postupně slábl. Nejsilnější byl minulý čtvrtek, kdy zkomplikoval železniční i silniční dopravu a od elektrického proudu odstřihl statisíce domácností.