Od blokády Šumavy uběhlo deset let. Dnešní vedení národního parku považuje kácení za zbytečné

Události v regionech: Deset let od blokády Šumavy (zdroj: ČT24)

Na Šumavě si připomínají deset let od blokády v oblasti Na Ztraceném u Modravy. Skupina ekologických aktivistů tam tehdy bránila těžbě kůrovcem napadených stromů. Ty jsou pořád na místě a mezi nimi už se objevují mladé stromky. Současné vedení správy národního parku považuje tehdejší zásah proti kůrovci za zbytečný.

V polovině července 2011 se aktivisté v šumavské Modravě přivázali ke stromům. Na místě pak začal policejní zásah. Blokáda trvala do poloviny srpna. Soudní spory mezi policií, tehdejším vedením parku a ekologickými aktivisty trvaly několik let.

Dnes vypadá oblast Na Ztraceném u Modravy jinak. Je ponechaná samovolnému vývoji. Podle aktivistů z Hnutí Duha i současného vedení parku byl zásah proti kůrovci tehdy zbytečný. „Je tam nádherný divoký les, část stromů, které byly napadené kůrovcem, uschla. Ale tak třetina stromů tam zůstala zelených, což i nás překvapuje,“ popsal člen Hnutí Duha Jaromír Bláha.

„Kdyby se tady kácelo více, stáli bychom na holině, která by byla maximálně osvětlená. A ani ty zelené stromy by tu nebyly,“ souhlasil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Blokádou aktivisté před kácením uchránili devadesát procent území

Naopak na stranu těžařů se tehdy postavili místní obyvatelé i řada starostů. „Oni konali svou práci, tam se jelo opravdu šachovnicově, šetrně. Takže si myslím, že tato věc byla opravdu zbytečná,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Z 280 hektarů lesů, které byly kůrovcem napadené, blokáda tehdy zachovala přírodnímu vývoji zhruba 250 hektarů. V loňském roce správa národního parku pokácela kvůli kůrovci 200 tisíc metrů krychlových stromů. Díky mírné aktivitě lýkožrouta smrkového bude letos zásahů výrazně méně.