Kdo sklidí ovoce? Zemědělci vyhlížejí zahraniční pracovníky, Čechům tato práce moc nevoní

Události: Na polích chybějí sběrači (zdroj: ČT24)

Na polích stále chybí zahraniční pracovníci, aby pomohli se sklizní. Do Česka se sice pomalu začínají vracet - zatím na výjimky, podle některých zemědělců je ale vyřizování víz a cestování pomalé. Chybí hlavně pracovní síly z Ukrajiny a Bulharska.

Ruční sklizeň cibule a ledového salátu v Semicích na Nymbursku v minulosti zajišťovali většinou Ukrajinci. Po uzavření hranic přišel podnik ze dne na den o stovky z nich. Na brigádu tak vzali agenturní pracovníky.

A spokojeni nebyli. „Lidi, kteří se nabízeli, na tu práci nebyli naprosto zvyklí a byli z ní dá se říct velmi negativně překvapení,“ uvedl obchodní ředitel Bramka Semice Aleš Schneiberg. „Stávalo se nám velice často, že nám ti lidé z polí utíkali,“ dodal.  

Stát už vydává sezonní víza

Cibuli na poli v Semicích v současné době sbírá 50 pracovnic, ještě před týdnem jich byla polovina. Denně musí zpracovat 70 tisíc svazků mladých cibulek. Sklizeň zde zachránilo prodlužování některých současných pracovních víz. Teď už stát vydává i sezonní.

„Chápeme, že to je zatím nějaký omezený režim, ale jsou to sezonní víza, která jsou pro tyto účely specificky určená. Jde převážně o víza krátkodobá - na 90 dní,“ řekl náměstek sekce EU a zahraničních vztahů ministerstva zemědělství Jiří Šír. 

Sklizeň jahod coby nedůstojná práce?

Nedostatek lidí řeší i další zemědělci. Nyní jich poptávají nejméně dva tisíce. A chtěli by zrychlit vydávání víz pro cizince. „Bez nich, můžete mít k nim jakékoliv výhrady, ty jahody nikdo nesklidí. To není důstojná práce pro českého člověka,“ uvedl v pondělí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. 

V pražských Kunraticích už uzrávají jahody. I tady k jejich sběru využívají pracovníky ze zahraničí. A i zde mají lidí nedostatek, řekl spolumajitel firmy Kunratické jahody Jiří Jakoubek. 

Část úrody ale tady sklízejí i Češi v rámci takzvaných samosběrů. Letos budou muset mít při sběru roušky a dodržovat dvoumetrové rozestupy. Odhadovaný start samosběrů jahod je zatím plánován na začátek června.