TÉMA

Jahody

Jarní mrazy zvedají cenu ovoce. Mrzlo i v Polsku, za jahody tam však lidé zaplatí méně

Spotřebitelé si v těchto dnech mohou všimnout dražšího ovoce i části zeleniny. Důvodem růstu cen jsou dubnové mrazy, s jejichž následky se pěstitelé potýkají. Pomrzla totiž část ovocných stromů a také jahod, hlavně tam, kde je nestihli přikrýt. Mnozí zemědělci teď ale nabízejí samosběry. Pokud si člověk naplní košík vlastními silami, vyjdou jahody o půlku levněji než na trzích nebo v prodejnách. Mrazy zasáhly i pěstitele v Polsku, ale zřejmě o něco méně, ceny jahod jsou tam totiž nižší.
25. 5. 2024|

České jahody podraží až o padesát procent. Samosběry budou v omezené míře

Cena českých jahod vzroste kvůli dubnovým mrazům u některých prodejců až o padesát procent. České televizi to potvrdily vybrané české jahodárny. Cena stoupne i u samosběrů. Ty začnou už v druhé polovině května, o týden až dva dříve než v loňském roce.
11. 5. 2024|

Kdo sklidí ovoce? Zemědělci vyhlížejí zahraniční pracovníky, Čechům tato práce moc nevoní

Na polích stále chybí zahraniční pracovníci, aby pomohli se sklizní. Do Česka se sice pomalu začínají vracet - zatím na výjimky, podle některých zemědělců je ale vyřizování víz a cestování pomalé. Chybí hlavně pracovní síly z Ukrajiny a Bulharska.
26. 5. 2020|

Jarní mrazíky zdraží jahody. Samosběry začnou později

Ovocnáři letos čekají horší úrodu jahod. Mohou za to přízemní mrazy, které udeřily na začátku května, když jahody začaly kvést. Někteří pěstitelé kvůli nim přišli až o půlku sadby. To bude znamenat i vyšší ceny jahod.
1. 6. 2019|