Jarní mrazy zvedají cenu ovoce. Mrzlo i v Polsku, za jahody tam však lidé zaplatí méně

Události ČT: Ovoce a zelenina budou letos dražší (zdroj: ČT24)

Spotřebitelé si v těchto dnech mohou všimnout dražšího ovoce i části zeleniny. Důvodem růstu cen jsou dubnové mrazy, s jejichž následky se pěstitelé potýkají. Pomrzla totiž část ovocných stromů a také jahod, hlavně tam, kde je nestihli přikrýt. Mnozí zemědělci teď ale nabízejí samosběry. Pokud si člověk naplní košík vlastními silami, vyjdou jahody o půlku levněji než na trzích nebo v prodejnách. Mrazy zasáhly i pěstitele v Polsku, ale zřejmě o něco méně, ceny jahod jsou tam totiž nižší.

Samosběr jahod nabízejí například na poli v Sedlčánkách ve Středočeském kraji. Už od osmi hodin ráno pobíhá mezi řádky plno zájemců. Za jahody, které si nasbírají sami, zaplatí zhruba polovinu toho, co by museli dát v kamenné prodejně.

Právě jahod bude letos méně. Pěstitelům se před dubnovými mrazy úrodu často zachránit nepodařilo, a to ani v případě, že jahody na noc zakrývali. „Jsou tady ztráty až 85 procent, jahodník nevyrostl do větší velikosti,“ popisuje pěstitel Jiří Sixta. Právě kvůli tomu si letos zákazníci odnášejí mnohem menší plody než jindy.

O něco lépe to dopadlo tam, kde jahody zakryli hned několika vrstvami textilií. „Kvůli počasí je to takové úplně jiné. Jahůdky jsou letos menší a je jich míň než normálně. Ale jsou sladké,“ uvedla majitelka jedné z farem Irena Bodláková. Cenu za samosběr letos mírně zvýšili, i tak je stále nižší než v kamenné prodejně. Lidé si v průměru odnášejí dvacet kilo jahod.

Zelenina mrazy přežila

Zatímco pěstitelé jahod hlásí velké škody, producenti zeleniny jsou na tom o něco lépe. Potvrdil to například Jiří Kloubský, který svou úrodu prodává pravidelně na trzích v Praze. „Dnes máme první květák, už vozíme ředkvičku, máme také první zelí a kapustu. Cena je srovnatelná s loňským rokem, takže nějak se to nepromítlo,“ míní.

Zelenina byla obecně letos v dubnu zhruba o pětinu levnější než loni ve stejném období. Výjimkou jsou brambory, které naopak podražily. Výrazně se však zvedly ceny ovoce, a to o více než polovinu.

Mrazy řádily i v Polsku, přesto jsou tam ceny nižší

Ceny ovoce a zeleniny dál lákají lidi za nákupy do Polska, zejména obyvatele měst a obcí v příhraničí. I v Polsku však pole – včetně těch jahodových – částečně pomrzla. Sezona tak bude kratší. S kvalitou jsou ale zákaznici spokojeni.

U zahradnictví před polským městem Kudowa-Zdrój, kde se prodávají jahody, zastavují zákazníci už od rána, všechna auta mají českou poznávací značku. „Berou dva košíčky, pět košíčků, i deset,“ popisuje prodejkyně Mariola Kucharczyková.

Jahody z polských plantáží se prodávají i v Česku, například ve stánku v Jaroměři, což je zhruba dvacet kilometrů od hranic. Cena je zhruba o dvacet korun vyšší než v Polsku. Na začátku sezony byly jahody u polských prodejců za zhruba devadesát korun, s jejím závěrem můžou klesnout i pod sedmdesát.

Skleníky jsou jistota

Bez ztrát po mrazech zůstali jenom zemědělci, kteří provozují skleníky a foliovníky. Jahody pod střechou pěstují už druhý rok například na farmě v Kožichovicích u Třebíče. Sezona tam začala před měsícem, další plody ještě musejí dozrát. „O jahody je daleko větší zájem než o zeleninu. Máme je vždy vyprodané během několika dnů,“ řekl jednatel farmy Leoš Zahrádka.

Cena jahod je stejná jako loni. Naopak u rajčat, která jsou ve vedlejším skleníku, se cena zvýšila o desetikorunu. „Každý týden se sklidí jeden až dva trsy, produkce bude až do půlky prosince,“ dodal Zahrádka.

Až osmdesát procent produkce jde do obchodních řetězců, zbytek do menších obchodů. I přesto, že je cena vyšší, denně prodají zhruba půl tuny rajčat. Velká poptávka je také po okurkách.