TÉMA

Zemědělec

Země EU se shodly na podobě prodloužení vývozních výhod pro Ukrajinu. Česko nad kompromisem přivřelo oči

Zástupci členských států Evropské unie podpořili nový kompromis v souvislosti s prodloužením dohody o volném obchodu s Ukrajinou. Přidána byla nová omezení pro ukrajinský vývoz, která by měla podpořit unijní zemědělce. Upravenou verzi musí znovu schválit Evropský parlament. Kompromis podle belgického předsednictví zajistí vyvážený přístup mezi podporou Kyjeva a ochranou unijních farmářů, podle Česka ale není ideální. EU cla zrušila po plnohodnotné ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022.
27. 3. 2024|

Protest farmářů ve Varšavě se zvrhl v potyčky s policií. Demonstranti zapálili pneumatiky i rakev

Ve Varšavě opět demonstrovali polští zemědělci, kteří se bouří proti klimatické politice Evropské unie a proti dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Při střetech s farmáři u sídla parlamentu bylo zraněno několik policistů, asi dvanáct lidí bylo zadrženo, sdělila policie. Protestující také pálili pneumatiky, vlajky EU i rakev s nápisem Rolník. Demonstrace mají trvat do pátku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 20:11|

Green Deal farmářům pomůže, zboží z Ukrajiny nesmí poškodit jejich produkci, říká k protestům eurokomisař

S farmáři je třeba vést na národní úrovni dialog ohledně toho, co je konkrétně trápí, aby cítili, že jsou vyslyšeni. V rozhovoru pro ČT to uvedl eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius. Zboží přicházející z Ukrajiny se podle něj musí sledovat, aby nepoškozovalo produkci místních zemědělců. Pokud jde o klimatickou unijní politiku, Zelenou dohodou se často straší, nicméně většina věcí, na něž si farmáři stěžují, se podle eurokomisaře týká pravidel společné zemědělské politiky a obchodních opatření, nikoli Green Dealu – ten naopak může farmářům pomoci dlouhodobě zajistit slušné živobytí.
22. 2. 2024|

Polští zemědělci přitvrzují. Blokují dálnice a vysypali ukrajinské obilí z vlaku, Kyjev to odsoudil

V Polsku začala rozsáhlá demonstrace zemědělců, kteří protestují proti klimatické politice Evropské unie a dovozu levnějších zemědělských produktů. Svoji nespokojenost vyjádřili na více než dvou stech místech v celé zemi, včetně velkých měst, blokovali i hraniční přechody s Ukrajinou a důležité silniční tahy. K úterním demonstracím se podle médií přidali i polští dopravci, včelaři a myslivci. Polští rolníci také vysypali v obci Medyka u hranic ukrajinské obilí z vlaku. Kyjev incident odsoudil a vyzval Evropskou komisi k reakci. Ukrajinští řidiči kamionů v reakci chystají sérii protestů na hranicích.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 13:10|

Potíže českého zemědělství? Podle farmářů byrokracie a kolísavé ceny komodit

Čeští zemědělci upozorňují na přemíru byrokracie, velké množství kontrol nebo kolísavé ceny komodit. To vše podle nich vede k nejistotě v podnikání. Na situaci upozorňovali už na několika protestních akcích a další chystají.
10. 2. 2024|

Ceny potravin půjdou s jarem podle Prouzy dolů. Záleží na řetězcích, míní Agrární komora i ministerstvo

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by v nadcházejících měsících mělo dojít k ustálení cen potravin. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle Jana Doležala z Agrární komory se ovšem ještě v únoru ceny potravin budou podílet na dalším růstu inflace. Podle něj jsou to řetězce, kdo o cenách potravin rozhoduje. Situaci vidí podobně i Jindřich Fialka z ministerstva zemědělství. Výrazný tlak na obchody podle něj mohou ale vyvinout samotní spotřebitelé.
12. 2. 2023Aktualizováno12. 2. 2023, 14:18|

Ovocnáři zlikvidují asi desetinu jabloňových sadů, na pěstování prodělávají

Zhruba desetinu jabloňových sadů zlikvidují během letošní zimy čeští ovocnáři. Na pěstování jablek totiž prodělávají. Jejich unie vyjmenovává víc negativních vlivů, které za tím stojí – mimo jiné drahé energie a hnojiva, rostoucí cena práce a také přebytek úrody z Polska.
8. 2. 2023|

Itálie letos zaznamenala rekordní nedostatek srážek. Zemědělci řeší, jak si s úbytkem vody poradit

Důkazem zrychlující se změny klimatu jsou podle vědců stále častější výkyvy počasí. Ty v posledních měsících trápily i Evropu, zasáhly ji povodně, požáry i sucha. Rekordní nedostatek srážek zaznamenala Itálie. Obavy vyvolala hlavně kriticky nízká hladina vody v Pádu, na které jsou závislí tamní farmáři.
12. 11. 2022|

Zemědělci v Česku opět s obavami sledují rozšiřující se sucho. Teplé dny situaci ještě zhorší

Čeští zemědělci po dvou poměrně dobrých letech znovu s obavami sledují nastupující sucho v době, kdy by potřebovali na polích a v sadech dostatek vláhy. Aktuálně jsou tři nejhorší stupně zemědělského sucha z šesti na 16 procentech území Česka. V dalších deseti dnech se neočekávají žádné významné deště, ale převážně slunečné a do pátku i velmi teplé počasí, které by mohlo situaci výrazně zhoršit. Tři nejhorší stupně by se mohly v polovině příštího týdne rozvinout až na 40 procentech území, vyplývá z informací projektu Intersucho.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 14:45|

Kvůli válce na Ukrajině hrozí celosvětová potravinová krize. Zdražování hnojiv zrychluje inflaci

Kvůli ruské agresi na Ukrajině by mohlo dojít na celosvětovou potravinovou krizi. Už teď válka a s ní spojené sankce komplikují dodávky hnojiv a zvedají jejich ceny. V bohatých zemích se to odráží v dalším zdražování v obchodech, v rozvojovém světě nedostatek často znamená i ztrátu práce a živobytí.
13. 4. 2022|

V Česku přibylo nejvíc případů koronaviru od poloviny prosince. Posilující dávku očkování mají tři miliony lidí

Testy v Česku v úterý potvrdily 12 366 případů koronaviru, zhruba o pětinu víc než před týdnem. Jde o nejvyšší denní přírůstek od poloviny prosince. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 440 nakažených, o dvacet více než o den dřív. Pacientů s covidem-19 v nemocnicích dál ubylo na 2216. Vakcínu proti covidu-19 v úterý dostalo 80 852 lidí, posilující dávku už mají celkem víc než tři miliony Čechů. Fakultní nemocnice Brno odhalila dalších 70 případů varianty omikron. Ombudsman se připojil k řízení Ústavního soudu o zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:10|

Archeologové našli v přerovské nemocnici stopy pravěkých zemědělců

Archeologové při výzkumu na ploše budoucího parkoviště v areálu přerovské nemocnice doložili osídlení prvními zemědělci z doby neolitu. Na místě našli například neolitickou keramiku, kusy kamenných nástrojů nebo drobnou zlatou keltskou minci. Hlavní plochu budoucího parkoviště v Dvořákově ulici odborníci zkoumali od konce loňského roku a tento týden ji předali stavbařům. Výzkum bude pokračovat na okrajových částech.
11. 5. 2021|