Green Deal farmářům pomůže, zboží z Ukrajiny nesmí poškodit jejich produkci, říká k protestům eurokomisař

Eurokomisař Sinkevičius hovořil o protestech evropských zemědělců (zdroj: ČT24)

S farmáři je třeba vést na národní úrovni dialog ohledně toho, co je konkrétně trápí, aby cítili, že jsou vyslyšeni. V rozhovoru pro ČT to uvedl eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius. Zboží přicházející z Ukrajiny se podle něj musí sledovat, aby nepoškozovalo produkci místních zemědělců. Pokud jde o klimatickou unijní politiku, Zelenou dohodou se často straší, nicméně většina věcí, na něž si farmáři stěžují, se podle eurokomisaře týká pravidel společné zemědělské politiky a obchodních opatření, nikoli Green Dealu – ten naopak může farmářům pomoci dlouhodobě zajistit slušné živobytí.

Farmáři v Česku či na Slovensku se ve čtvrtek připojili ke svých evropským kolegům a protestovali proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství, ale také proti dovozu ze zemí mimo Evropskou unii.

Sinkevičius označil farmáře za důležitou součást společnosti, jejichž hlas Brusel musí vyslyšet. „Důležité je naslouchat jejich přesným požadavkům. Vidíme tendenci házet vinu na byrokracii, ale můžeme si říct, že to půjdeme přesně analyzovat, o jakou byrokracii jde, jestli o národní legislativu, nebo evropskou, které segmenty bychom mohli odškrtnout, aby farmáři mohli pracovat, místo aby byli v ulicích,“ prohlásil eurokomisař.

Když se evropská legislativa dostane na národní úroveň, tak často probíhá „vylepšování“, kdy se k pravidlům ještě „něco přidává“, upozornil eurokomisař.

„Farmáři samozřejmě nejsou spokojeni s dalšími věcmi, jako je společná zemědělská politika, a Komise už na to zareagovala a přišla s návrhem úprav. Dále jsou to obchodní opatření, pro farmáře je velmi důležité, aby jejich práci nepodkopával vývoz z třetích zemí. Tyto produkty nemusejí být vyráběné podle stejných standardů, kterými se řídí naši farmáři,“ podotkl Sinkevičius s tím, že Komise chce na situaci „velmi rychle“ reagovat.

Brusel může navrhnout některé změny ve společné zemědělské politice, ty ale následně musí schválit Rada EU. „Musíme brát v úvahu znění obchodních dohod, nebo když mluvíme o Ukrajině, tak už zde hovoříme o regulaci těch opatření, musíme monitorovat trh a zboží přicházející z Ukrajiny samozřejmě nesmí nějak poškodit produkci našich farmářů,“ zdůraznil eurokomisař. Za klíčový považuje dialog, aby se farmáři „cítili vyslyšeni“, a soustředit se na „jádro problému“.

Green Deal není hlavní problém, míní eurokomisař

Zemědělci kritizují i klimatickou politiku EU včetně Green Dealu, takzvané Zelené dohody. Podle Sinkevičiuse ale problémy i protesty existovaly už před existencí Green Dealu, i když „těžkosti“, kterým nyní čelí, jsou teď trochu jiné.

„Musíte si porovnat různé členské státy a porovnat, jakým potížím farmáři čelí. Důležité jsou funkce, které zajišťuje příroda, všichni potřebují úrodnou půdu, musí mít přístup k vodě, důležité je také opylování. Házet vinu na Green Deal znamená házet vinu na něco, co se nemůže bránit. Konkrétní požadavky farmářů ani nesouvisejí s Green Dealem, společná zemědělská politika nebo obchodní opatření málo souvisí se Zelenou dohodou,“ upozornil eurokomisař.

Farmáři kritizují třeba zákon o obnově přírody, který přitom ale nebyl přijat, a zemědělská půda se vyřadila z této legislativy, a v první řadě půjde o chráněná území, uvedl Sinkevičius. „Lidé straší Green Dealem a říkají, že vás o něco připraví, já říkám, že naopak, Green Deal je něco, co umožní farmářům udržitelné živobytí dlouhá léta. Green Deal zajistí, že ekosystémy budou fungovat, my si jich často nevážíme, ale ekosystémy zaručí slušné živobytí,“ je přesvědčen eurokomisař.

Načítání...

Sinkevičius, který je na návštěvě Česka, se ve čtvrtek setkal s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Podle ministra je klíčové rozložit cíle unijní Zelené dohody v čase tak, aby měli zemědělci víc prostoru se připravit. Kromě zmíněných protestů spolu mluvili o monitoringu půdy nebo vodním hospodářství. Jednali také o podpoře chovu sladkovodních ryb a vyvážení snahy chránit kormorány a vlky se zájmy chovatelů, kterým tito ptáci a tyto šelmy způsobují škody.