S traktory vyjeli na silnice nespokojení zemědělci také na Slovensku. K protestům se připojili i v Polsku či Maďarsku

K zemědělským protestům se ve čtvrtek připojili vedle těch českých také někteří farmáři z Polska, Maďarska a Slovenska. Protestní akce byly mířeny proti agrární politice EU či přílišné byrokracii. Například slovenští zemědělci dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi.

Největší protest zemědělců v novodobé historii Slovenska zorganizovaly přední stavovské organizace farmářů. Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) krátce po začátku uvedla, že na silnice zamířilo téměř 2200 traktorů. Začátek akce naplánovala až po skončení hlavní ranní dopravní špičky. Policie doporučila motoristům, aby v době jízdy kolon zemědělské techniky využili alternativní trasy.

Organizátoři předem zveřejnili harmonogram a místa přejezdu traktorů a další zemědělské techniky. Ohlásili také protest s českými a polskými kolegy shodně na jednom z hraničních přechodů s těmito sousedními zeměmi Slovenska. Podle policie jedna z kolon zemědělské techniky směřovala do centra Bratislavy.

Brífink ke čtvrtečnímu protestu zemědělců (zdroj: ČT24)

Vadí byrokracie a nevyplacené dotace

SPPK kromě jiného upozornila na byrokracii, nevyplacené dotace za loňský rok či na nutnost vytváření biopásů v lánech, kde podle nich roste jen plevel a množí se hlodavci. „Jsme farmáři, chceme pracovat na poli a se zvířaty. Nechceme vyplňovat papíry nebo sedět za počítačem. Na to jsou tu programátoři, a ne my,“ prohlásil místopředseda SPPK Andrej Gajdoš.

Zdůraznil, že protesty slovenských farmářů nebyly mířeny proti Evropské unii, ale proti nesprávným rozhodnutím Evropské komise. „Máme za sebou mnohá kolečka rokování s EU a vidíme, že po tolika měsících nebo letech nikam nevedou,“ uvedl Gajdoš. Slovenský agrosektor je připraven i na další, zřejmě násobně větší demonstraci. „V průběhu dvou třech týdnů, pokud některé zásadní ústupky nepřijdou a dohodne se to na celoevropský protest v jeden den, tak klidně se to může stát,“ řekl předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory Emil Macho.

Podporu protestní akci, kterou organizuje SPPK spolu s Agrární komorou Slovenska, vyjádřil například slovenský svaz pekařů, cukrářů a výrobců těstovin, stejně jako zaměstnavatelské svazy.

Bratislavou dopoledne projela kolona farmářů

Zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan informoval, že centrem Bratislavy v dopoledních hodinách projela zhruba dvoukilometrová kolona zemědělských strojů, k níž se připojilo několik desítek dalších farmářských vozidel. „Prozatím ten protest probíhá, kromě omezení dopravy v centrech měst a na hraničních přechodech, bez konkrétních incidentů. Farmáři mluvili o tom, že zástupcům Evropské komise předali protestní petici,“ popsal Šilhan.

Události: Zemědělci protestovali na hraničních přechodech (zdroj: ČT24)

Nespokojení slovenští zemědělci z menších farmářských sdružení už v pondělí vyrazili s technikou na silnice a do ulic měst v některých regionech Slovenska s cílem upozornit na nepříznivou situaci v sektoru. Organizátoři uvedli, že se do akce zapojilo více než tři sta traktorů.

Tato skupina farmářů podobně jako SPPK kritizuje slovenské úřady za nevyplacení přímých plateb za loňský rok. Kromě toho si stěžuje na komplikovaný přístup menších farmářů k pronájmu státní půdy, požaduje plošné zvýhodnění pro nákup nafty v celém zemědělství a plošné úlevy z placení povinných sociálních odvodů, které stát zavedl pouze pro firmy z vybraných sektorů potravinářského průmyslu a zemědělství.

Na česko-německý hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána – Reitzenhain dorazila kolona asi šedesáti zemědělských strojů z Německa. Jejich stroje měly na sobě hesla jako například „Zastavte to šílenství“. Na akci z obou stran dohlížela policie. Z české strany dorazilo sto vozidel farmářů. Ve směru z Česka byl přechod dočasně neprůjezdný.

Polští zemědělci pak společně s českými částečně zablokovali hraniční přechod v Chotěbuzi. Na silnici zaparkovali osm desítek zemědělských strojů. Provoz ale úplně nezastavili. Ve směru do Polska zůstal nejprve v provozu jeden jízdní pruh, následně vyrazili na krátký okruh do Polska. Dopravu tak výrazně zpomalili, a to i ve směru do tuzemska. České kolegy také přijeli podpořit Poláci s několika traktory na hraniční přechod v Náchodě.

Polská média informovala o protestech na dálničních tazích po celé zemi i na hraničním přechodu do České republiky Cieszyn-Boguszowice. Polští farmáři protestují již třetím dnem a blokují dálnici mezi Vratislaví a Poznaní. Blokáda je nepřetržitá a podle organizátorů bude pokračovat až do příštího čtvrtka. U Olawy traktory jezdí po dálnici a blokují sjezdy, samotná silnice je ale průjezdná, napsal server tuwroclaw.

On-line přenos

Zemědělské protesty 22. února

  • Čtvrtek 22. února 2024
  • 17:25

    Vážení čtenáři, textový přenos k protestům zemědělců v Česku i jinde v Evropě v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 16:07

    Evropští ministři zemědělství budou muset učinit rozhodnutí, pokud jde o opatření, jako jsou obchodní dohody. Tam je důležité, abychom brali při budoucích diskuzích v úvahu jejich znění. Když mluvíme o Ukrajině, tak hovoříme také o regulaci opatření. Musíme monitorovat zboží přicházejí z Ukrajiny. Nesmí nějak poškodit produkci našich farmářů,“ myslí si eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius.

  • 15:48

    Podle eurokomisaře pro životní prostředí Virginijuse Sinkevičiuse na stížnosti zemědělců zareagovala Evropská komise a přišla s návrhem, který se týká „určitých úprav“ a obchodních opatření. „Pro farmáře je důležité, aby jejich práci nepodkopával vývoz ze třetích zemí, které dovážejí produkty. Komise chce zareagovat rychle a zemědělci hrají klíčovou roli,“ dodal politik.

Protesty napříč regionem střední a východní Evropy

Čtvrteční protesty vycházely ze setkání s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským z minulého týdne, kdy mu skupiny z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska předaly své požadavky. Ty zahrnují kompenzace pro zemědělce za dodržení nových pravidel souvisejících s ochranou životního prostředí, úlevy v oblasti byrokracie, zpřehlednění dotačního systému a také lepší regulaci ukrajinské produkce mířící na unijní trh.

Demonstrace zemědělců z některých evropských zemí mají podle Agrární komory ČR a Národní agrární komory (NAK) podpořit i farmáři z balkánských zemí, a to včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska.

Demonstranti žádající lepší podmínky pro zemědělce v posledních týdnech komplikovali dopravu a blokovali hranice mimo jiné ve Francii, Německu, Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Španělsku či Portugalsku. Protesty souvisí nejen se snahou Evropské unie čelit změnám klimatu, ale i s otevřením trhu pro levné ukrajinské produkty, což má pomoci Ukrajincům čelícím ruské vojenské agresi.

Návrhy Evropské komise

Evropská komise představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent.

„Komise je i nadále plně odhodlána hledat řešení, která by zmírnila tlak (...) a pomohla našim zemědělcům zajistit potravinovou bezpečnost,“ uvedla šéfka EK Ursula von der Leyenová. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.

Ústupky, které ve čtvrtek Evropská komise oznámila, podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala nestačí. „V pondělí bude jednat Rada ministrů a my chceme, aby tam jednoznačně zaznělo, že jaksi není možné do Evropy dovážet z oblastí, které žádné environmentální nařízení nedodržují, žádný Green Deal neznají, a likvidovat tím zemědělce v Evropské unii,“ komentoval ve čtvrtečním pořadu 90' ČT24. Zejména ve střední a východní Evropě podle něj ukrajinská produkce na trhu tlačí ceny směrem dolů.