Protest farmářů ve Varšavě se zvrhl v potyčky s policií. Demonstranti zapálili pneumatiky i rakev

Polské protesty zemědělců (zdroj: Reuters)

Ve Varšavě opět demonstrovali polští zemědělci, kteří se bouří proti klimatické politice Evropské unie a proti dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Při střetech s farmáři u sídla parlamentu bylo zraněno několik policistů, asi dvanáct lidí bylo zadrženo, sdělila policie. Protestující také pálili pneumatiky, vlajky EU i rakev s nápisem Rolník. Demonstrace mají trvat do pátku.

Středeční protest provázely dosud největší násilnosti. „Všechny incidenty byly nahrány a budou podrobeny analýze. V případě porušení zákona budou vyvozeny důsledky,“ uvedla policie podle televize TVN24. Demonstranti po policistech házeli dělobuchy a dlažební kostky, policie podle serveru Onet odpověděla slzným plynem.

Náměstek ministra zemědělství Michal Kolodziejczak prohlásil, že nevěří, že by nepokoje před Sejmem vyvolali „skuteční, normální rolníci“, a zdůraznil, že je nezbytné izolovat „provokatéry a výtržníky“.

Zástupci polské vlády akci označili za zpolitizovanou a vybídli ke konstruktivnímu dialogu. Premiér Donald Tusk oznámil, že s lídry odborářské demonstrace bude ve čtvrtek a sobotu jednat. „Je třeba slyšet hlas premiéra, který polským rolníkům říká – než vám něco slíbím, potřebuji mluvit s lidmi v Evropské komisi a dalšími,“ zdůraznil Kolodziejczak.

Protest před kanceláří premiéra Donalda Tuska začal formálně v 11:00 zpěvem hymny, informovala stanice TVN24. V davu byli i politici opozice. Zemědělci pak zapalovali světlice a na silnici hořely pneumatiky. Před úřadem premiéra podle televize také hořela rakev, která měla symbolizovat úpadek polského zemědělství. Byla u ní deska s nápisem „Rolník. Žil 20 let. Zabila ho Zelená dohoda.“

Podle stanice Polsat se těsně před 11:00 jeden z demonstrantů zřejmě pokusil přehodit hořící rakev přes policejní zábrany, což vedlo k potyčce s policisty. Další protest se konal u polského parlamentu, kde opět došlo ke srážkám s policií a zatýkání.

Události: Během protestu polských zemědělců ve Varšavě došlo na násilí (zdroj: ČT24)

Zákaz pro traktory

Stanice TVN24 poznamenala, že nespokojení farmáři chtěli vjet do hlavního města s traktory, ale nedostali souhlas radnice, jejíž rozhodnutí podpořily i soudy. Zemědělská technika a blokády se tak podle médií objevily v okolí metropole.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) si klade za cíl dosáhnout v EU do roku 2050 klimatické neutrality. Tím se rozumí, že do ovzduší se nebude vypouštět více skleníkových plynů, než kolik jich může být technicky uskladněno nebo kolik příroda může sama vstřebat.

Podle některých kritiků jsou s Green Dealem spojeny neúměrné náklady. Průmyslová lobby má k dohodě výhrady jako k příliš tvrdé, někteří ekologové ji na druhou stranu považují za málo ambiciózní.

Ústupky ze strany Bruselu

Eurokomisař odpovědný za zemědělství Janusz Wojciechowski podle rádia RMF FM uvedl, že Evropská komise má příští týden představit své návrhy, kterými vyjde vstříc požadavkům protestujících farmářů a které zmírní některá ustanovení Zelené dohody. Od těchto výroků se vzápětí distancovala Evropská komise jako od osobních názorů komisaře, které neodrážejí oficiální postoj Komise, uvedl podle TVN 24 mluvčí Komise Olof Gill.

Polští zemědělci vyjadřují nevoli také s dovozem zemědělské produkce z Ukrajiny. EU po začátku ruské invaze na Ukrajinu zrušila kvóty a cla na dovoz ukrajinských zemědělských produktů, čímž rozhněvala farmáře z Polska, Maďarska a Slovenska, podle kterých produkce z Ukrajiny sráží ceny na trhu.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nedávno řekl, že Ukrajina v posledních měsících neprodává své obilí na polském trhu, ukrajinské obilí je přepravováno přes Polsko pouze v tranzitu. Přes hranici s Polskem podle něj prochází pouze pět procent vývozu zemědělských produktů.

Do středečního protestu se zapojil i rolník Tomas Blaszczyk ze severního Polska. Jeho odborový svaz chce kromě embarga na ukrajinský dovoz i okamžitý konec importu zboží z Ruska a Běloruska. „Tam musí být uzavřené hranice! Jakým právem se tam mohou převážet zemědělské produkty, když na Ukrajině trvá válka?“ táže se zemědělec. Právě i o možnosti uzavření východních hranic polský kabinet uvažuje a jedná o ní s Evropskou komisí.

Zemědělci protestují i v dalších evropských zemích, včetně České republiky. V Praze chtějí při dalším protestu ve čtvrtek upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. Očekává se, že mohou přijet až tisíce zemědělců a s nimi stovky traktorů a další zemědělské techniky.

Načítání...