Zemědělci budou ve čtvrtek protestovat v Praze i dalších regionech. Nestačí jim dosavadní kroky vlády

Události: Zemědělci budou ve čtvrtek opět protestovat, ministr Výborný odmítá další ústupky (zdroj: ČT24)

Zemědělci budou ve čtvrtek znovu protestovat. Informovali o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Chystají se projet částí Prahy, především po nábřeží, ale také dalšími regiony. Místa protestů upřesní podle mluvčí Agrární komory ČR Barbory Pánkové v úterý. Zemědělci považují ústupky ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) za nedostatečné. Ten v pátek sdělil, že vláda vyšla některým z pěti požadavků farmářů vstříc, a na pondělní avízo reagoval slovy, že nechce jednat pod ultimáty.

Zemědělci podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala pociťují jen velmi málo pomoci, pouze byrokratickou zátěž. „Potřebujeme, aby všech pět bodů bylo do nějaké míry splněno,“ prohlásil Doležal.

„Já musím na jedné straně ocenit snahu pana ministra (Výborného). Myslím, že za krátkou dobu toho dokázal vybojovat poměrně hodně, nicméně pořád nám tam některé věci chybí. Ať je to otázka daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu, nezdaňování zemědělských podpor nebo otázka řešení situace na komoditních trzích. Já myslím, že by k tomu měl stát přistupovat s větší vážností,“ pokračoval Doležal, podle kterého vláda minulý týden poslala do Bruselu stanovisko o tom, že pro Česko dovoz levných zemědělských produktů není problémem. „Pro zemědělce je to problém číslo jedna,“ zdůraznil.

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy vidí zemědělci ochotu Výborného, ale nevnímají podporu od ostatních stran vládní koalice. Demonstrace bude mít podle něj dvě části. „První částí bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží,“ řekl Pýcha. „Druhou částí bude protest zemědělců, pravděpodobně před Úřadem vlády,“ dodal.

Zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu oznámili čtvrteční protest zemědělců v Praze (zdroj: ČT24)

Do Prahy podle něj dorazí zřejmě stovky vozů, hlavně ze Středočeského kraje a okolních regionů. „Kdyby bylo na tom, kolik zemědělců chce přijet, tak bychom zaplnili celou Prahu a zastavili celý střed Prahy včetně magistrály, což momentálně nechceme,“ uvedl předseda Zemědělského svazu.

„Zvolili jsme trasu, abychom se soustředili hlavně na vládní budovy. Nebude to blokáda, ale pohyb zemědělské techniky po Praze,“ doplnil prezident Agrární komory Doležal.

Mluvčí Agrární komory Pánková vpodvečer sdělila, že se protestovat bude i v dalších regionech. „Nedokážu ale v tuto chvíli říci, jestli to budou všechny regiony a jaká to budou města,“ konstatovala. Místa protestů podle ní zemědělci upřesní v úterý.

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.

Čtvrtým požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců ve vazbě na obchodní dohodu s Ukrajinou, a posledním požadavkem je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Výborný je ochoten jednat, ale ne pod tlakem ultimát

Ministr Výborný v pátek informoval, že vláda letos přidá 550 milionů korun na podporu pohody v chovech a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově.

Ministr dále podotkl, že všem požadavkům zemědělců nemůže vyhovět. Vláda není schopná snížit daň z nemovitosti, protože ta je součástí celého konsolidačního balíčku a není možné z něj jednotlivé položky vytrhávat. Stejně tak nelze zrušit zdanění dotací, které platí ve většině zemí Evropy. Navíc by to nepomohlo středně velkým zemědělským podnikům a farmářům, kteří nevytvořili zisk, protože ti daň neplatí.

Letošní navýšení dotace ale podle Doležala znamená její růst na tři miliardy korun, což je však stále o dvě miliardy méně než před jejich krácením před dvěma lety. Přesto jsou zemědělci ochotni tento bod považovat za splněný, nicméně jako jediný z pěti. Podporu zaměstnanosti v příštím roce vnímají pouze jako příslib. Splnění svých požadavků chtějí stvrdit v písemné formě.

Brífink ministra zemědělství Marka Výborného k nadcházejícímu protestu zemědělců v Praze (zdroj: ČT24)

Výborný po pondělním oznámení protestu konstatoval, že nemůže poskytnout další ústupky. Představená pomoc byla podle něj dohodnuta na úrovni všech předsedů stran vládní koalice.

Právo zemědělců na protesty respektuje, ale není ochoten jednat pod tlakem. „Nemám eso v rukávu, které bych vytáhl v okamžiku, kdy budou zemědělci tři dny jezdit kolem Strakovky (sídla vlády, pozn. red.) nebo ministerstva zemědělství se svou technikou,“ upozornil.

Ministr na tiskové konferenci sdělil mimo jiné i to, že jednal se zástupci farmářů v pátek, v sobotu a mluvil s nimi i v pondělí. Problémy zemědělců, hlavně ze středně velkých podniků, si uvědomuje. „Jsem připraven jednat. Věřím, že jsou k tomu připraveni i zástupci nevládních organizací,“ zdůraznil.

V pátek představené řešení je však podle něj konečné. „Je to řešení, které je v rámci možností státního rozpočtu,“ dodal Výborný.

Další demonstrace bude následovat

Podle prezidenta Agrární komory Doležala nepůjde 7. března o poslední demonstraci, protože 21. března bude jednat Evropská rada o bezcelní dohodě s Ukrajinou, kde zemědělci požadují, aby se do Evropy nedostávalo více levných surovin, které jsou určené pro jiné země.

Za poslední rok se podle něj dovezla do Evropy zemědělská produkce za 19 miliard eur. „Já si dovedu představit, že by se ten další protest soustředil právě na evropskou rovinu. Budeme se samozřejmě bavit o formě, ale zájem členské základny se hlasitě ozvat právě 21. března je velký.

Předseda Zemědělského svazu Pýcha doplnil, že zemědělci protestem nechtějí trestat obyvatele České republiky ani Pražany. „Naopak je prosíme o trpělivost, o zdrženlivost, pochopení a podporu. Protože tady jde o to, jestli tu budeme mít české zemědělce a české potraviny.“