Zemědělci jsou připraveni ve čtvrtek 7. března demonstrovat. O jejich požadavcích dál jednáme, sdělil Výborný

Brífink po jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR a představenstva Zemědělského svazu ČR s ministrem zemědělství Markem Výborným (zdroj: ČT24)

Vedení Agrární komory ČR (AK ČR) označilo čtvrteční jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) o podpoře farmářů za zklamání. Od šéfa resortu čekali konkrétní návrhy, které ale nepřinesl. Komora proto vyzvala zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce ve čtvrtek 7. března v Praze, pokud se kabinet nedohodne a ministr nepředloží konkrétní návrhy. Výborný sdělil, že debata o návrzích na podporu sektoru se v koalici ještě vede, výsledky oznámí zemědělcům v pátek.

Prezident AK ČR Jan Doležal od čtvrtečního jednání s Výborným očekával konkrétní návrhy pomoci českému zemědělství. „Ale já jsem tam slyšel jen nějaké obrysy,“ uvedl. Jednání proto označil za zklamání.

Zástupci zemědělců vyzvali k přípravě protestní akce na příští čtvrtek. „Pokud by pan ministr přišel opravdu s konkrétními návrhy, tak se ta demonstrace nemusí konat,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Doležal zdůraznil, že demonstrace nemá být politická, ale má směřovat ke splnění konkrétních požadavků. Podle Pýchy by zemědělci protestovali tak dlouho, dokud by jim vláda nevyhověla.

Z údajů na webu Prahy vyplývá, že Zemědělský svaz už na březen několik shromáždění ohlásil. Ve čtvrtek 7. března jsou nahlášené akce před ministerstvem zemědělství, před Úřadem vlády, na Malostranském a Václavském náměstí a také na Letenské pláni.

Na stejných místech jsou pak shromáždění hlášená po celý týden od 11. do 15. března. Na každém z nich organizátoři předpokládají účast zhruba tisíce lidí. Oficiální účel akcí zní „Upozornění na situaci v zemědělství a špatné nastavení společné zemědělské politiky“.

Zemědělci se chystají opět protestovat (zdroj: ČT24)

Zemědělci mají pět požadavků

Předseda Zemědělského svazu Pýcha uvedl, že zemědělci mají vůči ministrovi a vládě pět konkrétních požadavků. Požadují podpořit zaměstnanost na venkově prostřednictvím sociálního pojištění, nekrátit národní podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit úroveň zdanění půdy na původní úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky EU.

Čtvrtým požadavkem je, aby premiér a ministři zemědělství a průmyslu aktivně hájili zájmy českých zemědělců. „To znamená nejenom ministr zemědělství, ale i ministr průmyslu a premiér budou aktivně obhajovat zájmy zemědělců ve vazbě na obchodní dohodu s Ukrajinou. Týká se to také evropských poslanců, protože se k tomu bude vyjadřovat Evropský parlament,“ uvedl Pýcha.

Posledním požadavkem je, že pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských či národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné výši.

V Událostech, komentářích dodal, že většina z podmínek „už byla slíbena“ a zemědělci ustupovali „už dlouho“. Zemědělci podle něj pracují v systému, kdy o jejich ziskovosti či ztrátovosti nerozhodují jenom jejich schopnosti, ale místo, kde hospodaří – a Česko je stát, kde jsou prý podpory nižší.

„Nemůžeme si vybrat, za kolik prodáme naši úrodu. (...) O tom, zda budeme ziskoví, rozhoduje politik či úředník,“ sdělil s tím, že dotacemi se kompenzuje to, co stát, potažmo Evropská unie po zemědělcích požaduje.

Události, komentáře: Nespokojenost zemědělců roste (zdroj: ČT24)

Výborný: O požadavcích dále jednáme

Výborný v reakci na požadavky v 90' ČT24 uvedl, že na jednání se zemědělci mluvil jen o krocích, které může garantovat, a že jednání vládní koalice o pomoci pokračuje. Protesty se prý snaží zvrátit a odmítá „ultimativní tón“ ze strany Pýchy.

„Co se týče témat zmíněných zástupci zemědělských organizací, podporuji, aby Evropská komise navýšila podporu zemědělcům z evropského rozpočtu,“ sdělil Výborný. „Pokud jde o dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny, nově bude prodloužení bezcelního režimu obsahovat omezení v oblasti dovozu kuřecího masa, cukru a vajec. Podporuji i to, aby podobné omezení platilo i v případě obilovin. Pokud jde o požadavek na nekrácení národních podpor, podařilo se mi je pro letošní rok udržet na úrovni loňského roku,“ doplnil.

Ministr také uvedl, že vláda plánuje letos zacílit na střední zemědělské podniky investiční podporu v objemu až tří miliard korun. „Na tom panuje koaliční shoda. Některé věci jsou ale ještě v jednání. Aktuálně probíhá koaliční debata nad některými nástroji, které by zemědělcům pomohly,“ sdělil. „Výsledek očekávám v průběhu několika hodin, zemědělce s ním seznámím v průběhu zítřka (pátku, pozn. red.),“ doplnil.

90’ ČT24: Podpora českých zemědělců (zdroj: ČT24)

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) na rozdíl od jiných zahraničních vlád ta česká plní to, co slíbila. „Vláda Petra Fialy dodržela veškeré parametry toho, co vůči zemědělskému sektoru měla. Jsou to jiné země, které některé podpory začaly zmenšovat, například Německo,“ prohlásil v Interview ČT24.

Požadavky zemědělců se podle něj trochu posouvají. „Základní požadavek, o který ministr Výborný bojoval na radě ministrů, je snížení byrokratické zátěže. A také narovnání podmínek,“ podotkl. „Je potřeba podpořit ty segmenty zemědělského trhu, které jsou nevyváženy vůči své konkurenci v Polsku, Německu nebo Rakousku,“ míní Hladík. Co se týče zemědělských protestů, ty jsou dle Hladíka legitimním vyjádření názoru. „Na druhou stranu to nemá vytvářet nátlak,“ upozornil.

Interview ČT24: Ministr životního prostředí Petr Hladík (zdroj: ČT24)

Například ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš už dříve podotkl, že by zrušení danění zemědělských dotací v konečném důsledku nahrálo spíše velkým podnikům, které ve snaze dosáhnout na vyšší podporu skupují malé a střední podniky.

„Podpoříme jakýkoliv smysluplný návrh, který zemědělcům pomůže, ale chci upozornit, že jsou tady další sektory, které jsou ve velkých problémech,“ uvedla už dříve předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Proti zemědělské politice Evropské unie minulý čtvrtek protestovali čeští zemědělci spolu s farmáři ze Slovenska, Polska a Maďarska nebo i Litvy a Lotyšska. Od demonstrace části zemědělců minulé pondělí před ministerstvem zemědělství v Praze se pak velké nevládní zemědělské organizace distancovaly.

Načítání...