TÉMA

Protesty zemědělců

Evropská komise vyhověla zemědělcům. Nebudou muset plnit některé ekologické požadavky

Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:57|

Na mezinárodní scéně silný politik, na domácí půdě ale Tusk čelí kritice i sporům v koalici

Od nástupu vlády Donalda Tuska uplynuly tři měsíce a nový kabinet již obrátil kormidlem zahraniční politiky, oznámil plán na odvolání padesátky velvyslanců jmenovaných předchozí vládou a v Bruselu usilovně jedná o odblokování miliard z unijních fondů. Přes trvající spor s Kyjevem o obilí vyzývá k podpoře Ukrajiny a aktivně zbrojí. I na domácí scéně provedl nový polský premiér výrazné změny, čelí ale kritice třeba za dosud chybějící reformu potratů nebo za plán vrátit DPH na potraviny.
14. 3. 2024|

„Demisi,“ pokřikovali zemědělci před Strakovou akademií na ministra Výborného

Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil, organizátoři vyzvali účastníky, aby se v klidu rozešli. Během odpoledne k protestujícím promluvil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj si vláda problémy v zemědělství uvědomuje, mrzí ho proto prohlášení organizátorů akce, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory. Zemědělci zaparkovali svou techniku na silnici od Čechova mostu ke Strakově akademii a v centru Prahy způsobili dopravní kolaps. Kvůli přestupkům během protestů policie zajistila dva lidi.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:26|

Vláda dá víc peněz na podporu chovu zvířat a zaměstnanosti na venkově, oznámil Výborný

Vláda letos přidá peníze na podporu životní pohody v chovech zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podobné požadavky byly mezi pěti podmínkami Zemědělského svazu a Agrární komory pro to, aby nepřikročily k protestu 7. března v Praze. Rozhodnutí, zda budou demonstrovat, je na zemědělcích, dodal Výborný.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 18:08|

Zemědělci jsou připraveni ve čtvrtek 7. března demonstrovat. O jejich požadavcích dál jednáme, sdělil Výborný

Vedení Agrární komory ČR (AK ČR) označilo čtvrteční jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) o podpoře farmářů za zklamání. Od šéfa resortu čekali konkrétní návrhy, které ale nepřinesl. Komora proto vyzvala zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce ve čtvrtek 7. března v Praze, pokud se kabinet nedohodne a ministr nepředloží konkrétní návrhy. Výborný sdělil, že debata o návrzích na podporu sektoru se v koalici ještě vede, výsledky oznámí zemědělcům v pátek.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 23:28|

Farmáři v Bruselu protestovali proti unijní politice. Ministři zemědělství jednali o úlevách

Přibližně devět set traktorů blokovalo dopravu v centru Bruselu, kde se v pondělí konalo mimořádné jednání unijních ministrů zemědělství. Hlavním tématem mají být právě protesty farmářů, které v posledních měsících zachvátily Evropu. Některým demonstrantům se podařilo prolomit policejní bariéry a začali po policistech házet hnůj, lahve a vejce. Zemědělci požadují, aby Evropská unie přijala opatření v různých oblastech, od levných cen v supermarketech až po dohody o volném obchodu se skupinou jihoamerických zemí Mercosur.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:46|

Evropa likviduje sama sebe, řekla Balaštíková k situaci v zemědělství. Bendl žádá přísnou kontrolu dovozů

Napříč Evropou v posledních týdnech bouří zemědělci. S traktory blokují důležité dopravní tepny, aby upozornili na problémy svého odvětví. A i když ty se v jednotlivých zemích mírně liší, základní teze nespokojenosti zemědělců jsou společné: tlak na ceny, byrokracie nebo neschopnost konkurovat levným dovozům z třetích zemí. Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Petra Bendla (ODS) jsou problémem právě levné dovozy, členka výboru Margita Balaštíková (ANO) zase jako zásadní vidí neschopnost Evropy pomoct sama sobě.
13. 2. 2024|

Kdo chce víc dotací, ať hospodaří ekologicky, vzkázal Nekula protestujícím velkým zemědělcům

Krátce po svém opožděném vstupu do funkce musí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) řešit protesty proti změnám v dotacích. V Interview ČT24 prohlásil, že se podle něj zemědělci pomocí demonstrací vlamují do otevřených dveří a jejich forma komunikace je „nešťastná“. Podle něj ke změnám v dotační politice musí dojít kvůli tlaku Evropské unie.
21. 1. 2022|