Evropa likviduje sama sebe, řekla Balaštíková k situaci v zemědělství. Bendl žádá přísnou kontrolu dovozů

Události, komentáře: Margita Balaštíková a Petr Bendl hovořili o protestech zemědělců (zdroj: ČT24)

Napříč Evropou v posledních týdnech bouří zemědělci. S traktory blokují důležité dopravní tepny, aby upozornili na problémy svého odvětví. A i když ty se v jednotlivých zemích mírně liší, základní teze nespokojenosti zemědělců jsou společné: tlak na ceny, byrokracie nebo neschopnost konkurovat levným dovozům z třetích zemí. Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Petra Bendla (ODS) jsou problémem právě levné dovozy, členka výboru Margita Balaštíková (ANO) zase jako zásadní vidí neschopnost Evropy pomoct sama sobě.

„Je řada témat, která máme společná. Otázkou je, jestli Evropa na ta témata uslyší,“ uvedl v Událostech, komentářích Bendl k nespokojenosti zemědělců v jednotlivých zemích Unie.

Dobrým směrem podle něj míří snaha o snížení byrokratizace zemědělství. Ostatně mohutná byrokracie je podle samotných českých farmářů jedním z největších problémů, s nimiž se potýkají.

„A jsou to také dovozy – nejen z Ukrajiny, ale z dalších oblastí, kde nemusejí splňovat přísné podmínky, které musí splňovat zemědělci v Evropě,“ dodal Bendl.

Podle Balaštíkové situace překročila hranici, kterou jsou zemědělci ochotni snášet. „Jejich vlády je neposlouchají a oni nemají pocit, že je zastupují správně. Proto vyjeli. Tito lidé jsou už opravdu velmi naštvaní a nehodlají to dál snášet. Evropská unie a europarlament by se měly zamyslet nad tím, zda nařízení a byrokracie, které od nich pocházejí, jsou únosná,“ řekla v debatě.

Dodala, že má v posledních letech pocit, že Evropa pozbývá strategického plánu, aby sama sobě pomohla: „Evropa se snaží zachránit celý svět a nevnímá, že likviduje sama sebe. Zemědělci jsou ti, kteří v krajině pracují. A myslím, že hospodaří dobře. To, co po nich chtějí bruselští úředníci, je už nad rámec toho, co jsou schopni unést.“

Kontrola kvality komodit a zajištění, aby se dostaly, kam mají

Bendl doufá, že Evropská komise vyslyší potřebu zajištění přepravy zejména ukrajinského obilí do zemí, kam bylo původně určeno, tedy hlavně do Afriky. A zamezí spekulacím s těmito produkty na území států EU. „To je problém, který je třeba řešit,“ prohlásil a dodal, že je nutná tvrdá kontrola kvality toho, co na území EU přichází ze všech třetích zemí.

V tom se s politikem vládní ODS shoduje i poslankyně opozičního ANO. „Zboží nemůže zůstávat na území, kde nejsou splněné podmínky. Musí se vyložit tam, kam je určeno. To Evropská komise nezajistila a naopak ještě podporovala cenu toho transportu. Když pak produkty zůstávají na území, které je soběstačné a bylo zvyklé i na vývoz, pak tam likvidují ceny a celé hospodářství. To by měla (EU) ošetřit,“ žádá Balaštíková.

Tlak na ceny je pro zákazníka pozitivní, je ale třeba vnímat situaci

Oba členové zemědělského výboru se také shodli na tom, že z pohledu zákazníka je pozitivní tlak na ceny potravin, záleží však na aktuální situaci. „Konkurence je správná, akorát je potřeba vidět podmínky. Jestliže se sem odněkud dostává zemědělská produkce – kdy naši zemědělci jsou povinni plnit tvrdá omezení – a zvenčí se sem dostává zboží, které není takto kvalitní, je to nekalá konkurence. A to by měla Evropa řešit,“ žádá Bendl.

„Samozřejmě každý chce nakupovat levně. Ale musíme si uvědomit, že zemědělci a zpracovatelé nemohou zlevňovat, jestliže nákladové položky rostou a jestliže jim Brusel a vlády nařizují plnit určité podmínky, které jim zvedají nákladovost. Pak není možné zlevňovat,“ prohlásila Balaštíková s tím, že v době, kdy se objevují na trhu obiloviny a další zboží, které je levnější, protože neplní podmínky dané EU, jsou protesty zemědělců de facto obranou – protože taková situace je likviduje.

Načítání...