Na mezinárodní scéně silný politik, na domácí půdě ale Tusk čelí kritice i sporům v koalici

Události: Tři měsíce vlády Donalda Tuska (zdroj: ČT24)

Od nástupu vlády Donalda Tuska uplynuly tři měsíce a nový kabinet již obrátil kormidlem zahraniční politiky, oznámil plán na odvolání padesátky velvyslanců jmenovaných předchozí vládou a v Bruselu usilovně jedná o odblokování miliard z unijních fondů. Přes trvající spor s Kyjevem o obilí vyzývá k podpoře Ukrajiny a aktivně zbrojí. I na domácí scéně provedl nový polský premiér výrazné změny, čelí ale kritice třeba za dosud chybějící reformu potratů nebo za plán vrátit DPH na potraviny.

Polský premiér je hlasitým podporovatelem Ukrajiny. Na zvýšení pomoci zemi válčící s Ruskem apeloval například u francouzského prezidenta, německého kancléře, kanadského premiéra, u šéfky Evropské komise, v Kyjevě, Bruselu, Praze a tento týden i v Bílém domě. Podle něj je Západ v otázce Ukrajiny sjednocený víc než kdy jindy.

Za prvních sto dní v úřadu se Tusk stal jestřábem, kritizuje Rusko a nabádá spojence k zásadním investicím do obrany. Jeho vláda počítá s tím, že na obranu vydá čtyři procenta HDP. „EU je osmkrát větší ekonomikou než ta ruská. Máme šestkrát víc obyvatel než Rusko. Neexistuje důvod, abychom byli o tolik vojensky slabší,“ prohlásil šéf kabinetu.

Vymezil se vůči premiérům Maďarska a Slovenska, kteří jsou podle něj proruští, a umenšil roli visegrádské čtyřky a naopak oznámil posílení osy Berlín–Paříž–Varšava. 

Zbygniew Lewicki z Univerzity kardinála Stefana Wyszyńskiego míní, že orientace Polska bude v nejbližších letech hlavně proevropská. A to i proto, že americká pomoc Ukrajině se zmenšuje.

Kritika kvůli převzetí médií, ústavnímu soudu i neřešení potratů

Zatímco na mezinárodní scéně Donald Tusk sklízí pozitivní body a vytváří nová partnerství, doma tlumí spory vlastní široké koalice o potratovou legislativu a čelí mnoha kritikům. Třeba ze strany zemědělců, jejichž protesty patřily k největším v historii. 

Do ulic vyšly i statisíce příznivců opozice. Vadí jim čistky ve státní správě a silové převzetí kontroly na státními médii. Kritizují také usnesení, kterým chce nová vláda zlikvidovat dříve zpolitizovaný ústavní soud. 

„Díky usnesení o ústavním soudu vypadá vláda jako ta, která navrací vládu práva. Pomohlo to v Bruselu odblokovat peníze z EU fondů,“ říká politický komentátor Patryk Michalski ze serveru Wirtualna Polska.

Tuskově Občanské koalici preference zásadně neklesají, a to ani navzdory záměru zrušit nulové DPH na potraviny a doplatky za energie. Vývoj ekonomiky ale dál zůstává nejistý a trend může zvrátit.