Duda a Tusk jednali s Bidenem. Americká vláda přislíbila Polsku prodej zbraní

Americký prezident Joe Biden přivítal v Bílém domě dvojici zástupců Polska – prezidenta Andrzeje Dudu a premiéra Donalda Tuska. Setkání proběhlo v den 25. výročí vstupu Polska do NATO, navíc během intenzivní obranné spolupráce mezi Washingtonem a Varšavou. Polští politici po jednání s šéfem Bílého domu uvedli, že hovořili hlavně o bezpečnosti a situaci na Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi. Americká vláda už oznámila, že schválila možné prodeje zbraní Polsku v objemu miliard dolarů.

„Hovořili jsme především o Ukrajině. Mluvili jsme o tom, do jaké míry může být americká pomoc rychle odblokována,“ uvedl po jednání premiér Tusk, jehož citoval deník Gazeta Wyborcza.

„Prezident Biden řekl, že je v této otázce optimistický,“ dodal šéf polské vlády ohledně dalšího významného balíku americké vojenské i ekonomické pomoci Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů. Ten sice prošel Senátem, ale blokuje jej republikánské vedení Sněmovny reprezentantů. „Doufám, že hlasy z Polska budou mít vliv na předsedu (sněmovny) Mikea Johnsona. Na jeho rozhodnutí závisí tisíce životů,“ upozornil.

Biden na úvod schůzky za přítomnosti médií hovořil o „neochvějném partnerství mezi Varšavou a Washingtonem“, vyzdvihl také polské výdaje na obranu. Ty podle odhadu NATO loni dosáhly úrovně 3,9 procenta hrubého domácího produktu a byly tak v relativním vyjádření nejvyšší mezi všemi zeměmi Severoatlantické aliance.

Polský prezident zopakoval svůj návrh, aby všechny alianční státy dávaly na armádu alespoň tři procenta HDP. Nad tři procenta se ovšem podle NATO loni dostaly kromě Polska jen Řecko a USA. „Ruská agrese ukazuje, že USA jsou a musejí zůstat lídrem v oblasti bezpečnosti, ale naši spojenci musejí převzít větší odpovědnost za osudy celé Aliance,“ prohlásil Duda. Česko by se letos mělo dostat na dvě procenta.

Americká pomoc do Varšavy

Jedním z témat schůzky v Bílém domě byla podle médií zřejmě i vojenská spolupráce. Americká vláda podle médií těsně před zahájením setkání oznámila, že podpořila potenciální prodej raket Polsku za zhruba 3,5 miliardy dolarů (přes 80 miliard korun).

Agentura Bloomberg uvedla, že Biden bude polské lídry informovat o schválení prodeje 96 vrtulníků Apache. Duda po jednání s Bidenem na tiskové konferenci podle serveru Onet uvedl, že státníci hovořili o helikoptérách Apache pro polskou armádu a podpoře Polska. Detaily nicméně po jeho vyjádření média nezmiňují.