Farmáři v Bruselu protestovali proti unijní politice. Ministři zemědělství jednali o úlevách

Horizont ČT24: Protesty evropských farmářů pokračují (zdroj: ČT24)

Přibližně devět set traktorů blokovalo dopravu v centru Bruselu, kde se v pondělí konalo mimořádné jednání unijních ministrů zemědělství. Hlavním tématem mají být právě protesty farmářů, které v posledních měsících zachvátily Evropu. Některým demonstrantům se podařilo prolomit policejní bariéry a začali po policistech házet hnůj, lahve a vejce. Zemědělci požadují, aby Evropská unie přijala opatření v různých oblastech, od levných cen v supermarketech až po dohody o volném obchodu se skupinou jihoamerických zemí Mercosur.

Zemědělci z celé sedmadvacítky naléhají, aby Evropská unie zlepšila jejich situaci. Vadí jim nízké ceny v supermarketech a levný dovoz, způsob boje proti změnám klimatu nebo obrovské množství byrokracie.

Kolem unijních institucí bylo v pondělí ráno zaparkováno přibližně 900 traktorů, a to jen kousek od místa, kde ministři jednají. Budovy podle agentury AP obklopovaly betonové bariéry a ostnatý drát, zatímco policisté hlídkovali u barikád postavených před vstupy do sídla Evropské rady. Některým zemědělcům se však podařilo prorazit barikády a začali na policisty a jejich vozidla házet hnůj. Několik traktorů také podle agentury Belga rozdrtilo policejní auto.

Silnice vedoucí ze čtvrti, kde sídlí unijní budovy, do centra Bruselu byla ucpaná kolonami zemědělských vozidel. Někteří agrárníci si stěžovali na pomalý zánik obdělávání půdy. „Zemědělství. Jako dítě o něm sníte, jako dospělý za něj umíráte,“ řekl AP jeden z nich.

Několik set metrů od budovy rady zemědělci vysypali přívěs s pneumatikami, policie rychle na místo dopravila vodní děla, farmářům se ale i přesto na některých místech podařilo hromady zapálit.

Oheň, vodní děla a traktory. Zemědělci zablokovali dopravu v Bruselu (zdroj: Reuters)

„Ignorují nás,“ řekla AP Marieke van de Vivereová, farmářka z regionu Gent na severu Belgie. Vyzvala ministry, „aby k nám byli rozumní, aby s námi šli jeden den pracovat na pole, s koňmi nebo se zvířaty, aby viděli, že to není moc jednoduché kvůli pravidlům, která na nás kladou“.

Morgan Odyová, hlavní koordinátorka zemědělské organizace La Via Campesina, uvádí, že pro většinu zemědělců „jde o příjem.“ „Jedná se o to, že jsme chudí a že si chceme vydělat na slušné živobytí,“ řekla agentuře Reuters.

Na začátku měsíce se podobná demonstrace zvrhla v násilnosti, když zemědělci zapálili balíky sena a házeli na policii vajíčka a petardy poblíž summitu vedoucích představitelů EU.

Načítání...

Výborný chce snížení počtu kontrol

Podle zpravodaje ČT v Bruselu Petra Obrovského ministři zemědělství členských zemí EU dávali najevo pochopení pro výhrady zemědělců. „Říkali, že změna v odvětví je potřebná, stejně jako úleva od byrokracie nebo úprava nařízení spojených s Green Dealem,“ informoval.

„Zemědělci potřebují dostat zaplaceno za to, co dělají. Existují aspekty Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), které se po zemědělcích požadují a které nejsou odměňovány. To je jádro problému,“ řekl před jednáním belgický ministr zemědělství David Clarinval.

Ministr zemědělství Výborný (KDU-ČSL) ke krokům EU na pomoc zemědělcům (zdroj: ČT24)

Český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že pondělní jednání považuje „za mimořádně důležité“, protože situace v evropském i českém zemědělství není jednoduchá. Na schůzce chce podle svého vyjádření vznést téma nadbytečných kontrol nebo lepšího využívání úhorů. „Evropská unie má právo kontrolovat, kam dává dotace, ale musí to být přiměřené. A nikoliv přemrštěné, jako je to teď,“ řekl také Výborný.

Podle europoslance Ivana Davida (SPD) si ministři zemědělství členských států EU ignorováním požadavků zemědělců protesty „vykoledovali“. „Mohli se jim vyhnout, pokud by od začátku brali připomínky a námitky zemědělců vážně,“ myslí si. Green Deal je podle něj výplodem nápadů „fanatiků“ a lidí, „kteří se domnívají, že spasí svět“, prohlásil.

Europoslanec Ivan David o krocích EU na pomoc zemědělcům (zdroj: ČT24)

Tlak na Brusel přináší výsledky

Pondělní bruselský protest je zatím posledním z dlouhé série demonstrací zemědělců po celé Evropě. V sobotu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona při zahájení pařížského zemědělského veletrhu přivítali farmáři pískotem a bučením, protože podle nich nedělá dost pro jejich podporu. V posledních týdnech zasáhly protesty i Česko, Polsko, Španělsko, Nizozemsko či Bulharsko.

Protestní hnutí nabírá na obrátkách v době, kdy politické strany vedou kampaň před evropskými volbami, které se uskuteční 6. až 9. června, a už přineslo první výsledky.

Evropská komise v reakci na požadavek České republiky v pondělí představila úpravu metodiky kontrol systému satelitního monitorování zemědělských ploch, která by měla snížit počet kontrol u zemědělců minimálně o 50 procent, tedy zpět na úroveň roku 2022. Dle Výborného je ale třeba počet kontrol snížit ještě výrazněji.

Začátkem tohoto měsíce Evropská komise také odložila návrh proti pesticidům, čímž ustoupila zemědělcům. Minulý týden zase představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž farmáři čelí.

Evropské sdružení zemědělců Via Campesina však uvedlo, že EU dosud neučinila dost pro řešení ekonomických tlaků. Belgická, německá, nizozemská a francouzská zemědělská sdružení proto vyzvala své členy, aby se v pondělí připojili k novému protestu.